Ko je Jevgenij Baranov, direktor Ruskog doma u Beogradu? 1Printskrin TV Pink

Tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Ruskom domu u Beogradu, sem ambasadora RF Aleksandara Bocan Harčenka, u žiži pažnje medija i javnosti našao se i direktor ovog centra za kulturu i nauku Rusije u Srbiji – Jevgenij Baranov.

Jevgenij Baranov (Evgenij Aleksandrovič Baranov), prema dostupnim podacima, rođen je 1970. godine u Moskvi i završio je Ruski državni univerzitet društvenih nauka.

Novinar je, i u tom svojstvu intervjuisao je i Vučića ranijih godina.

Navodi se da je bio novinar Prvog kanala, najgledanijeg i najpopularnijeg u Rusiji, pominje se da je vodio ruski medijski centar „Rusija Ekspres“ i da ovo područje pokriva od bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Ističe se da ga je ruski predsednik Putin 2001. godine odlikovao Ordenom za hrabrost.

Autor je više dokumentarnih filmova o Srbima na Kosovu. Dobitnik je nacionalne televizijske nagrade za reportažu u kojoj je istraživao trgovinu organima kidnapovanih Srba od 1998. do 2001. Ovaj film je prikazan 2007. a sam Baranov se pohvalio u jednom intervjuu da je lično Putin tražio da se ovaj dokumentarac reprizira.

Na poziciju direktora Ruskog doma došao je početkom 2021, a pojedini mediji ističu da je jedan od prvih događaja u Ruskom domu nakon promene rukovodstva bila prezentacija knjige tadašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića o srpskom glavnom gradu na ruskom jeziku.

Ko je Jevgenij Baranov, direktor Ruskog doma u Beogradu? 2
Printskrin TV Pink

Baranov je dao više intervjua za sprske medije, među njima za Alo i Kurir, u kojima je ispričao i da voli pihtije, šljivovicu i kafane, posebno u Zemunu i na Vračaru.

Naveo je i da je bio ratni izveštač tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999, objavio je u medijima i svoju novinarsku legitimaciju iz tog perioda, i pričao da pojedine ljude koje je upoznao u hotelu „Grand“ u Prištini u to vreme, sreće i dalje.

Tekući rusko-ukrajinski rat naziva građanskim, i smatra da je to nastavak rata započet 1999. protiv Srbije od strane NATO.

“Nisam očekivao da će bombardovanje trajati 78 dana. Došao sam na pet-šest dana, ali bilo je kako je bilo, ostao sam ovde do kraja. NATO nije očekivao da će naići na takav otpor Srbije. Mislim da ni oni nisu računali da će to trajati 78 dana. Pritisak koji je počeo na tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića sredinom maja 1999. za nas je bio jasna potvrda da oni nisu više spremni da ratuju. Počeli su s pritiscima i ucenama da će sravniti Beograd…”, ispričao je između ostalog, u jednom intervjuu.

Zabeleženi su i njegovi zvanični susreti sa Aleksandrom Vulinom, dok je Vulin bio ministar policije, ali i između ostalih aktivnosti, i potpisivanje dokumenta sa tadašnjim gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem, o saradnji grada Kragujevca i Ruskog doma u Beogradu.

Ovi susreti datiraju iz 2021, pre nego što je u februaru 2022. počeo rusko-ukrajinski rat.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari