Ko je Jovan Hadži Đokić, stari-novi predsednik Skupštine opštine Vračar? 1Foto: Printscreen/YouTube/ Plus Online

Akademik profesor dr Jovan Hadži-Đokić novi je predsednik Skupštine opštine Vračar. Đokić je član Srpske napredne stranke, a na čelu parlamenta Vračara bio je i u prethodnom sazivu. Od 54 odbornika, 34 je glasalo za njegov reizbor.

Na kojoj će političkoj strani biti, Đokić se opredelio još 2017. godine, kada je sa 650 intelektualaca, umetnika, sportista… potpisao Proglas podrške tadašnjem predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću.

Đokićevo ime ponovo se našlo na spisku podrške Vučićevoj izbornoj listi Srbija ne sme da stane, krajem prošle godine, samo što je taj spisak proširen na više od 2.000 ljudi.

I pokazalo se da predsednik Srbije ume da ceni ljude koji ga podržavaju. Na Dan državnosti Republike Srbije – 15. februara 2020. godine, Vučić je akademika Đokića odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena, koji se dodeljuje za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana.

Nije to jedino priznanje koje je predsednik Skupštine opštine Vračar dobio. Ne tako davno proglašen je počasnim građaninom Leskovca i Vlasotinca, a nosilac je i Oktobarske nagrade grada Beograda.

I bez politike, a zahvaljujući struci kojom se bavi, Đokić bi ostavio traga, jer je gotovo ceo svoj radni vek proveo na Urološkoj klinici u Beogradu, do penzionisanja.

Za načelnika odeljenja na ovoj klinici izabran je još 1985. godine. Za direktora Instituta za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Srbije izabran je 1994.  Bio je konsultant za urologiju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ i Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. Za generalnog direktora Kliničkog centra Srbije postavljen je u julu 1998. i ovu funkciju obavljao dve i po godine.

Novi stari predsednik Skupštine opštine Vračar član je i Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva od 1996, a 2003. godine izabran je za dopisnog, a 2009.godine za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Profesor je Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Đokić je rođen 1944. godine u Bajinoj Bašti. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Leskovcu. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1969. godine. Od treće godine do završetka studija bio je demonstrator na predmetu Histologija sa embriologijom. Posle diplomiranja završio je Sanitetsko-oficirsku školu u Beogradu.

Usavršavao se u bolnici Foch u Parizu i na Univerzitetskoj urološkoj klinici u Firenci. U ove dve ustanove ukupno je s prekidima proveo devet meseci.

Posle povratka sa stručnog usavršavanja 1985. i 1989. godine, uveo je brojne metode na Urološkoj klinici u Beogradu i u urološku hirurgiju u Srbiji, među kojima su- retropubična radikalna prostatektomija kod lokalizovanog karcinoma prostate i mnoge druge.

Osnivač je i dugogodišnji predsednik Upravnog odbora Škole operativne urologije u Pirotu, koja se vrlo uspešno održava svake druge godine do danas.

Operisao je na urološkim odeljenjima u Kliničko-bolničkom centru „Bežanijska kosa“, Kliničko-bolničkom centru „Zvezdara“, u bolnicama u Leskovcu, Vranju, Pirotu, Ćupriji, Valjevu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Vršcu, Boru, Čačku i Smederevu, gde je edukovao i lekare urologe. Sedam godina je operisao i obrazovao lekare na Urološkom odeljenju Opšte bolnice u Nikšiću.

Poslednjih godina razvio je veoma intenzivnu saradnju sa Nacionalnim institutom za rak u Havani. Gostovao je po pozivu na ovom institutu šest puta u poslednje četiri godine i pri tome je uradio 25 pokaznih hirurških intervencija iz oblasti urološke onkologije. Takođe, održao je i 15 predavanja iz različitih oblasti urologije što je izazvalo veliko interesovanje stručne javnosti.

Objavio je više od 500 stručno-naučnih radova i 11 monografija. Počasni je član Udruženja urologa Rumunije. Održao je više od 80 predavanja po pozivu u Srbiji i regionu i u Crnogorskoj i Makedonskoj akademiji nauka i umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari