Ko je Lukas Furlas: Na čelu odbora EP za odnose sa Srbijom, poslanik iz zemlje koja ne priznaje Kosovo 1Printskrin Instagram/Lucas Fourlas/EP

Da li je ovo „znak“ iz Brisela koliko je Srbija bitna za Evropu ili su se neke stvari ipak promenile nakon poslednjih izbora za Evropski parlament, na čelo odbora za EP za odnose sa Srbijom postavljen je političar koji dolazi sa Kipra, jedne od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo.

Sam Furlas je izjavio da je „Srbija važna zemlja za Evropu i poručio da će njegov cilj biti da se iskoriste sredstva na raspolaganju kako bi Srbija značajno napredovala na putu ka EU“.

Kipar je među pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, verovatno i „najtvrđa“ u tom stavu, a nedavno su se u Njujorku susreli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kipra Nikos Hristodulis.

„Zahvalio sam Kipru na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije istakavši da naša zemlja, poštujući povelju UN i međunarodno javno pravo, daje punu podršku suverenitetu Kipra. Govorio sam i o složenoj situaciji na Kosovu i Metohiji i zahvalio Kipru na nedvosmislenoj podršci našoj zemlji na putu ka EU“, naveo je tada Vučić.

Novinar i političar sa Kipra

Furlas je rođen 21. 1969. godinena Kipru, novinar i političar koji je od 2019. bio član Evropskog parlamenta za Demokratski skup.

U parlamentu, Furlas je član Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja.

Pored svojih zadataka u odborima, Furlas je između ostalog bio i deo delegacije parlamenta u Zajedničkom parlamentarnom komitetu EU.

Između ostalog rekao je da se EU nalazi u značajnom trenutku za politiku proširenja za Zapadni Balkan.

„Posebno je Srbija važna zemlja za Evropu sa značajnim mogućnostima, ali i velikim izazovima i mi ćemo biti ovde da se suočimo sa izazovima. Moj cilj biće da iskoristimo sredstva kojima raspolažemo zajedno sa našim prijateljima u parlamentu Srbije kako bismo doprineli da Srbija napravi značajan napredak na svom evropskom putu“, rekao je Furlas.

Nekadašnji novinar i političar sa Kipra naslediće na mestu predsedavajućeg delegacije EP za odnose sa Srbijom italijansku poslanicu iz grupacije socijalista i demokrata u EP i članicu italijanske Demokratske partije Alesandru Moreti, koja je izabrana za potpredsednicu delegacije EP za odnose sa Srbijom kao jedini kandidat za tu funkciju.

Delegacija EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija imaće 15 članova. Međuparlamentarne delegacije održavaju odnose i razmenjuju informacije sa poslanicima u drugim zemljama, regionima i organizacijama u cilju, kako se navodi u saopštenju EP, negovanja osnovnih vrednosti EU: slobode, demokratije, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavine prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari