"Koštunica, Stamatović, Vučić, crna lista": Ko je ministar Nenad Popović, ponovo izabrani predsednik Srpske narodne partije? 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Nenad Popović izabran je ponovo za predsednika Srpske narodne partije (a ko bi pa drugi bio).

Izabran je jednoglasno, na mandat od pet godina, a tom prilikom je poručio da je SNP od prve programske deklaracije postavio sebi cilj da sledi ideje vodilje osnivača moderne srpske države, ističući pritom ispravnost koaliciije sa SNS-om.

Trenutno na poziciji ministra bez portfelja i zadužen je za međunarodne ekonomske saradnje kao i društveni položaj crkve u zemlji i inostranstvu.

Politički se prvi put angažovao u Demokratskoj stranci Srbije, čiji je bio potpredsednik, kao i predsednik Ekonomskog saveta, a stranku napušta nakon što nije prešla cenzus 2014. godine.

Kako je nakon napuštanja rekao u intervjuu za “Svedok” u DSS je ušao zbog Vojislava Koštunice, a nakon što je predsednik DSS zbog izbornog neupseha podneo ostavku postalo je jasno da to neće biti ista stranka.

Među osnivačima SNP bili su između ostalih i aktuelna samostalna narodna poslanica Bogdana Koljević, koja je skoro razišla sa MI snaga naroda, ali i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji Popovića napušta pred predsedničke izbore 2017. godine zbog podrške koju je SNP dao kandidaturi Aleksandra Vučića.

Stamatović je formirao svoju Zdravu Srbiju i kandidovao se za predsednika, osvojivši nešto više od jedan odsto glasova, da bi se godinama kasnije ponovo našli u istoj koaliciji oko SNS-a.

U vlast Popović ulazi 2017. godine, kad postaje ministar za inovacije i tehnonološki razvoj, a 2020. izabran je za ministra bez porfelja, te slovi za “ruskog čoveka” u vlasti.

Stejt department i Ministarstvo finansija SAD stavilo je prošle godine Popovića na crnu listu, a u odluci je stajalo i da “Popović poseduje brojne kompanije i holdinge u Srbiji i Rusiji i koristi visoke veze u Kremlju da se obogati, obezbedi poslovanje za njegove posede i olakšavanje pronevere i korumpiranih poreskih šema”.

Nenad Popović rođen je 30. septembra 1966. godine u Tuzli. Tamo je završio srednju školu, da bi onda diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Moskvi. Predavao je na Ekonomskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, kao i na Ekonomskom fakultetu Moskovskog državnog rudarskog univerziteta.

Autor je osam knjiga i više od 120 naučnih radova iz različitih oblasti, a takođe je i vlasnik i predsednik međunarodne kompanije ABS Elektro. Bivši je šef Ekonomskog tima za KiM i zamenik predsednika Koordinacionog tela Vlade za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari