Ko je Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, koga je odlikovao Putin 1

Predsedniku Srpske narodne partije Nenadu Popoviću, vlasniku ABS Elektro grupe, u petak je u Moskvi uručen orden „Zaslužni energetičar Ruske Federacije“, na osnovu ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina.

Na taj način je nekadašnji ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u vladi Srbije i koalicioni partner vladajuće Srpske napredne stranke, postao prvi strani državljanin kojem je dodeljen taj orden, „što svedoči o njegovom ogromnom ličnom doprinosu razvoju energetskog sektora Rusije“.

Priznanje koje je dobio Popović ukazuje na to da je on i dalje srpski političar blizak Kremlju, a da je to zaista tako potvrđuje i podatak da se nalazi na listi ljudi i kompanija kojima su u novembru Sjedinjene Američke Države uvele sankcije “zbog povezanosti sa štetnim aktivnostima Ruske Federacije”.

Činjenica da je Popović čovek od poverenja Moskve je neminovno uticala na to da nakon ruske intervencije u Ukrajini, koja je počela u februaru prošle godine, ostane bez ministarske funkcije u srpskoj vladi.

Aktuelna vlast je naime smatrala da će na taj način umanjiti nezadovoljstvo zapadnih zemalja zbog toga što iako kandidat za ulazak u Evropsku uniju nije uvela sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Sankcije koje su Popoviću uveli Stejt department i ministarstvo finansija SAD, ali i nedavno dodeljeni orden po ukazu predsednika Ruske Federacije demantuje sve one u Srbiji koji tvrde da njegov politički uticaj nije toliko značajan, odnosno da po tom pitanju upravo suprotno misle i Vašington i Moskva.

Politička agenda Popovića je bez dileme proruska, međutim zbog nastojanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da održava dobre odnose i sa SAD i Rusijom čak i u trenutku njihovog direktnog sukoba u vezi Ukrajine, prilično je “utišana” kao inače i kod svih drugih proruskih partijskih lidera u Srbiji okupljenih oko Srpske napredne stranke.

Svoju Srpsku narodnu partiju Nenad Popović je osnovao 2014. godine nakon što je napustio Demokratsku stranku Srbije u kojoj je obavljao funkciju potpredsednika. U vladi Srbije je bio ministar u dva mandata od 2017. do 2022. godine.

Na nedavno završenim parlamentarnim izborima u Srbiji, Popovićeva SNP je učestvovala na listi “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”.

Poslovnu karijeru počeo je kao snabdevač aluminijumom i metalima za svetske kompanije kao što su Euromin, Vitol grupa i Mark Rič investment. Firma ABS Elektro koju je osnovao 1994. godine danas ima oko 3.100 zaposlenih.

Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, dodelio mu je 2010. godine orden Prijateljstva za poseban doprinos razvoju i jačanje ekonomskih i društvenih veza Srbije i Rusije. Takođe, primio je i nekoliko prestižnih priznanja koje dodeljuje Ruska pravoslavna crkva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari