Ko je opozicija, a ko vara građane u Nišu: Prva javna sporenja u redovima onih koji su u izbornoj kampanji bili protiv vlasti 1Izbor u Nišu: Foto Z. Miladinović/Danas

Ko je opozicija a ko to nije, javna je dilema koju su nakon konstituisanja skupština tri gradske opštine u Nišu kandidovali i pripadnici izbornih lista koje su u kampanji nastupale kao opozicione.

U dve opštine, Panteleju i Paliluli, koalicija „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i grupa građana „Dr Dragan Milić“ prošlog petka nisu glasale protiv kandidata za čelnike skupština.

U gradskoj opštini Pantelej jedini odbornik koalicije „Ujedinjeni- Nada za Niš“ Milan Radulović bio je „uzdržan“ prilikom tesnog izbora predsednika skupštine Saše Nikašinovića i njegovog zamenika Gorana Dinića, obojice iz koalicije oko Srpske napredne stranke.

Protiv čelnih funkcionera opštine glasalo je svih šest odbornika grupe građana „Dr Dragan Milić“ i sva četiri odbornika „Biramo Niš“.

Ko je opozicija, a ko vara građane u Nišu: Prva javna sporenja u redovima onih koji su u izbornoj kampanji bili protiv vlasti 2
Milan Radulović, odbornik koalicije Ujedinjeni- Nada za Niš: Foto: Daliborka Alihodžić

Iz koalicije „Ujedinjeni- Nada za Niš“ najavili su da će njeni odbornici biti „uzdržani“ i prilikom konstituisanja ostale tri od ukupno pet gradskih opština u kojima su dobile mandate.

U opštini Palilula svih šest odbornika GG „Dr Dragan Milić“ je za predsednika skupštine Nikolu Božića i njegovog zamenika Srđana Vaskovića, takođe iz koalicije oko SNS, „glasalo“ tako što su u kutije ubacili „nezaokružene“ listiće, koji su zbog toga bili nevažeći.

Ostali opozicioni odbornici, iz koalicije „Biramo Niš“, glasali su protiv kadrovskih rešenja vlasti.

Veća javna stranačka „talasanja“ zbog ovakvih postupaka odbornika izazvala je konstitutivna sednica skupštine u Panteleju, gde je od od ukupno 23 mandata koalicija oko naprednjaka dobila njih 12, a GG „Dr Dragan Milić“, „Biramo Niš“ i „Ujedinjeni- Nada za Niš“- 11.

Tanka većina postala je još tesnija nakon glasina plasiranih pred sednicu da bi jedan od odbornika iz koalicije oko SNS mogao preći na stranu opozicije, što se inače nije dogodilo.

Odbornik Radulović iz koalicije „Ujedinjeni- Nada za Niš“ kazao je da je glasao „uzdržano“ jer se koalicija kojoj pripada „nije složila sa ostatkom opozicije oko ’paketa’ koji bi sledio nakon izglasavanja predsednika Skupštine i daljeg funkcionisanja opštinske izvršne vlasti (opštinskog veća, prim. aut.), kao i zbog toga što ih je „ostatak opozicije isključio iz odlučivanja“.

On je naglasio da „Ujedinjeni- Nada za Niš“ „želi da ostane u koaliciji sa ostatkom opozicije i da oko toga nema spora i dileme“.

„Ukoliko je neko od odbornika iz vladajuće koalicije u međuvremenu zaista promenio mišljenje, jedino pošteno bi bilo da bude samo podrška opoziciji u formiranju vlasti, a da udući predsednik opštine (Pantelej, prim. aut.) bude jedan od nosioca opozicionih listi ili neko od odbornika sa opozicionih listi. Svaki pokušaj pravljenja većine sa postizbornim preletačima, a koji imaju želju da na taj način participiraju u budućoj izvršnoj vlasti kao jedni od nosioca vodećih funkcija, predstavlja direktno varanje građana i prekrajanje njihove izborne volje. To je za nas crvena linija preko koje se neće ići i tome ćemo se i ubuduće suprotstavljati na svaki legitiman način“, rekao je Radulović.

Mića Jevtić, prvi na listi GG “Dr Dragan Milić” u Panteleju, nakon toga je, međutim, poručio da „opozicionar ne sme da bude uzdržan kada se „lomi vlast“.

„Smatramo da ako je neko opozicionar, mora da bude protiv vlasti. Ne može opozicionar da bude uzdržan, to onda nije opozicionar. Do poslednjeg trenutka nismo znali da li možemo da računamo na njihov glas, a ipak smo hteli da računamo jer su se u kampanji mnoge liste predstavljale kao opozicione. Vreme je da se pokaže da li to jesu ili nisu“, rekao je Jevtić novinarima.

On je kazao da garantuje da je šestoro odbornika njegove grupe građana „opozicija“ i „stabilno“, a da veruje da su to i kolege iz koalicije „Biramo Pantelej (Niš)“.

Ko je opozicija, a ko vara građane u Nišu: Prva javna sporenja u redovima onih koji su u izbornoj kampanji bili protiv vlasti 3
Odbornici SNS u opštini Pantelej: Foto Daliborka Alihodžić

„Mislim da je Nada umrla, ali mi ćemo i dalje da se borimo. Ako izgubimo onu nadu koja nas je vodila do sada, neće ništa ostati od nas“, rekao je Jevtić.

Odbornik koalicije “Biramo Pantelej” Nikola Ilić je dodao da „veruje da je opozicija mogla da formira vlast na Panteleju, ali da je ’Nada‘ odlučila drugačije“.

„Gospodin (Radulović, prim. aut.) je sve vreme izbegavao konsultacije sa ostalim članicama opozicije, kao i njegovi nadređeni. Hvala im na opozicionom delovanju. Nemam šta da mislim o ljudima koji mogu da se prodaju tako lako“, kazao je on.

Na „bele listiće“ GG „Dr Dragan Milić“ u skupštini opštine Palilula, međutim, nije bilo reagovanja, bar ne javnog, iz redova izbornih listi koje su u kampanji bile opozicione.

Oliver Paunović, prvi na listi ove grupe građana u Paliluli, ovakav postupak je objasnio time da „nisu želeli“ da vlastima u toj opštini „daju legitimitet“.

„Sklopili smo i ubacili prazne, odnosno nepopunjene listiće. Nismo želeli da im dajemo nikakav legitimitet, a nismo hteli da glasamo ni protiv jer imaju većinu i uradiće to što su nameravali“, rekao je za Paunović.

Na pitanje zašto su došli na sednicu Skupštine ako nisu želeli da većini daju legitimitet, Paunović je kazao da su „bili pozvani i došli“.

Rekao je da se odbornici ove grupe građana nisu dogovarali sa drugim opozicionim odbornicima jer su želeli da pokažu svoj integritet.

„Bićemo opozicija, koja će da kritikuje, ali i da bude konstruktivna, kako bi nešto uspeli da promenimo“, dodao je.

Ko je opozicija, a ko vara građane u Nišu: Prva javna sporenja u redovima onih koji su u izbornoj kampanji bili protiv vlasti 4
Đokica Jovanović: Foto Centar za kulturnu dekontaminaciju

Đokica Jovanović, sociolog i univerzitetski profesor u penziji, ocenjuje da je „više nego očigledno da postoji ’šurovanje’ iza zatvorenih vrata, i između opozicije i vlasti, i unutar opozicije, po sistemu ’ja tebi- ti meni’“.

„U očima birača ovakvi postupci (slanje ’pomešanih signala‘ i pukotine među opozicijom na prvim konstituisanjima skupština opština u Nišu, prim. aut.) izgledaju veoma loše u očima birača. Na taj način se topi i ono nešto poverenja koje opozicija ima. Već dugo vremena birači su skloni da misle da su ’svi oni isti’, a i sam sam sve bliži tome“, kaže Jovanović za Danas.

On dodaje da je Niš u tom smislu samo mali indikator onoga što se dešava u Srbiji, i to je logično.

„Niška politička scena je jedan gemišt neznanja, odnosno nepoznavanja logike politike, i njihovih ogoljenih interesa koji se predstavljaju kao legitimni politički interesi svih, i zastarelog shvatanja politike, koju su nasledili od babe i dede a zovu je ’tradicijom‘, bez stvarnog razumevanja modernog vremena“, kaže.

On kaže da „nije siguran da će se opozicija dozvati pameti i sačuvati jedinstvo“.

„Politika jeste veština kompromisa, ali ovo što gledamo u Nišu i Srbiji nije kompromis već kompromiserstvo“, zaključuje on.

U Nišu, inače, predstoji još konstituisanje skupština gradskih opština Medijana i Crveni Krst

Konstituisanje skupštine u Crvenom Krst unajavljeno je za 18 juli.

Konstitutivna sednica skupštine opštine Medijana, u kojoj je opozicija pobedila, najavljena je za 23. juli, koji je zadnji dan zakonom propisanog roka.

Medijana je, inače, centralna niška opština i jedna od najvećih opština u Srbiji.

Još uvek se ne zna kada će biti konstitutivna sednica Skupštine grada Niša.

Naši glasovi u njihovoj kasici prasici

„Zašto su sve političke partije i političari skoro isti? Zato što su se odvojili u političku klasu, koja je odvojena od baze. Predstavljaju sebe, bave se sobom, pa se i svađaju međusobno. Imaju svoj klasni interes i svoj lični interes, zato i jurišaju na funkcije i osvajanje dela vlasti. Ne rade za nas, zanimamo ih samo kao vlasnici glasova, sa kojima posle izbora rade šta hoće. Razbiju kasicu prasicu i troše kako im odgovara. Bilo bi dobro da ljudi to shvate što pre, kako bi se oduprli demagogiji i propagandi, a motivisali da više razmišljaju o sopstvenim interesima“, kaže Đokica Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari