"Utisak nasilja": Ko je Pavle Cicvarić - student napadan od strane vlasti? 1Foto: M.A./ATAImages

Govor na protestu “Srbija protiv nasilja” studentu druge godine Fakulteta političkih nauka Pavlu Cicvariću omogućila je da oseti na svojoj koži kako izgleda ono što vlast naziva “političkim odgovorom”.

Sa iznošenjem podataka o njegovim roditeljima i targetiranjem kao “američkih plaćenika” prvi je počeo državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Đorđe Dabić. Studenti su onda došli pred njegovo radno mesto i tražili da se izvine.

Izvinjenje nisu dobili, ali jesu nastavak napada. Ovog puta od strane samog ministra Aleksandra Martinovića.

Umesto da prekori svog državnog sekretara, on je otišao korak dalje i sa skupštinske govornice iznosi različite kvalifikacije na račun Cicvarića i njegovih roditelja.

Za vreme targetiranja jednog njihovog studenta, ministarke Tanja Mišćević i Maja Gojković sve su ćutke pratile. Mišćević je profesorka Fakulteta političkih nauka, a Gojković članica Saveta ovog fakulteta.

Podršku profesorke svog fakulteta nije dobio, ali jeste Nacionalnog koncenta o Evropskoj uniji, čiji je deo udruženje “Užički centar za prava deteta”, zbog kog su Cicvarići optuženi da su plaćenici, kao i drugih nevladinih organizacija ali i opozicionih partija.

Direktor “Užičkog centra za prava deteta“ je Radovan Cicvarić, Pavlov otac, a njegova majka Jelena Žunić Cicvarić je programska direktorka.

“Napad na jednog od nas je napad na svakog od nas”, poručili su tada studenti sa platoa ispred Skupštine, u kojoj su poslanici opozicije okrenuli leđa Martinoviću.

Poslanike vlasti i ministre u Vladi Ane Brnabić studenti su izviždali, a niko se nije udostojio da im priđe i sa njima razgovora. Gledajući u studente najviše se zadržala ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Cicvarić je gostovao i u „Utisku nedelje“ kod Olje Bećković.

U „Utisku“ je naveo da su tragedije u Ribnikaru i Mladenovcu vrhunac nasilja, ali da se često zaboravlja na činove mikronasilja kao što su pritisci na glasače ili teranje ljudi na skupove na koje ne žele da idu.

A šta je to toliko za vlast strašno na protestu izjavio Cicvarić?

Između ostalog, poručio je da mladi neće ići iz Srbije, da želi da vlasti vidi leđa.

Poručio je da su roditelji njegovih vršnjaka šetali da bi videli leđa režimu Slobodana Miloševića, a sada omladina mora da šeta da bi „skinuli“ sa vlasti iste ljude koji su se na vlast vratili, odnosno, kako je rekao, koji su se “promakli”.

„Kao majka poručujem drugim majkama i očevima da ohrabruju svoje sinove i kćeri da ne budu klimoglavci i poslušnici, već da javno iskazuju svoje mišljenje“, poručila je Jelena.

Ko je Pavle Cicvarić van protesta i hajke?

Student je druge godine FPN, rođen 2002. godine u Užicu. Dakle, naprednjačkom matematikom, “večiti student”.

Svira gitaru u alternativnom rok bendu “Iris”.

“Od malena sam voleo košarku, koju sam trenirao 12 godina, kao klinac sam često slušao bendove koje su mi pokazali matori. To je “umetnička” strana mene koju nisam toliko isticao u javnosti”, kaže Pavle.

Njegovi roditelji se bave pravima deteta, tako da je od najranijih dana, spontano učio o ljudskim pravima i o pravima deteta.

“Ali ne samo ja već i mnoga druga deca u Užicu, jer se moji roditelji time bave. Što se tiče interesovanja za politiku, uvek je bila tu negde. Počela je prvo iz razgovora koje sam vodio sa roditeljima  o tome posle sam samostalno istraživao više, i eto, put me naneo, ili sam sam sebe naveo na FPN”, kaže Pavle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari