Sociolog kritičkog tona: Ko je Tonino Picula, novi izvestilac EP za Srbiju? 1 Foto: BETAPHOTO/European Parliament/Philippe BUISSIN, Ilustracija: Danas

Evropski poslanik Tonino Picula, bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske, postavljen je za novog izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju, potvrđeno je iz njegove partije. Picula, dugogodišnji član Socijaldemokratske partije Hrvatske, na ovoj poziciji nasleđuje Vladimira Bilčika, koji se nije kandidovao za novi mandat u EP.

Picula je u Evropskom parlamentu od 2013. godine, kada je izabran na vanrednim izborima održanim povodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

U junu 2024. godine izabran je po četvrti put za poslanika u EP, gde je aktivan član Odbora za spoljne poslove (AFET) od samog početka svog mandata. Jedan je od najistaknutijih poslanika kada je reč o evropskoj politici prema Zapadnom Balkanu, a navodi se i uopšte jedan od najprepoznatljivijih poslanika Evropskog parlamenta od 705 mesta koliko broji EP.

Bio je  izvestilac EP za Crnu Goru, kao i za Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III) i Plan rasta EU za Zapadni Balkan. Snažno podržava Ukrajinu i, kako se navodi, aktivno vrlo doprinosi usvajanju dokumenata kako partijskih, tako i parlamentarnih, kojima se osuđuje agresija Rusije.

Picula je na svom profilu na društvenoj mreži Iks već ranije, jasno definisao svoj stav po pitanju politike proširenja, ističući šta se od Srbije očekuje – da uveri partnere iz EU u svoje stvarne namere.

Picula je hrvatski političar koji je prepoznat u javnosti Srbije po kritičkom i oštrom tonu u Evropskom parlamentu i u medijskim nastupima, na račun zvaničnog Beograda. U oktobru prošle godine izjavio je za HRT da Brisel treba da prestane sa politikom podilaženja Aleksandru Vučiću, srpskom predsedniku.

U zvaničnoj biografiji se navodi i da je bio učesnik Domovinskog rata 90-tih. Bio je ministar spoljnih poslova u vladi Ivice Račana (2000-2003), poslanik hrvatskog Sabora, predstavnik Sabora u međunarodnim organizacijama, te gradonačelnik Velike Gorice.

Rođen je 31. avguta 1961. u Malom Lošinju. Osnovnu i srednju školu završio je u Šibeniku, a 1986. diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Krajem 80-tih bio je angažovan u časopisu „Kulturni radnik“.

Član je Matice Hrvatske i Hrvatskog sociološkog društva. Oženjen je i ima ćerku. Navodi se da govori engleski jezik, a da se služi italijanskim i nemačkim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari