aleksandar vučićAleksandar Vučić: Foto BETAPHOTO/EMIL VAŠ

Ukoliko predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra tokom obraćanja javnosti zaista, kako pišu mediji bliski vlasti, proglasi okupaciju Kosova, ispunio bi, zajhetv jedne od opozicionih stranaka.

Novi DSS je u februaru ove godine usvojio Deklaraciju o KiM i kosovskoj politici predsednika i vlade, kojom se upravo traži proglašenje okupacije dela teritorije.

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović u martu je na konferenciji za novinare povodom početka NATO bombardovanja pozvao na proglašenje okupacije Kosova i Metohije jer je to po njegovim rečima, jedino rešenje u uslovima u kojima zapadne sile koje su izvršile agresiju na Saveznu republiku Jugoslaviju 1999. godine, ne poštuju rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

U obraćanju novinarima povodom 25. godišnjice početka NATO agresije, Jovanović je rekao da se „prečesto zaboravlja“ da postoje rezultati odbrane zemlje 1999. a da je glavni rezolucija 1244 koja je po njegovim rečima, još uvek na snazi i pravno obavezujuća za sve.

– Rezolucija 1244 štiti teritorijalnu celovitost Srbije i ne samo to, ona predviđa i povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti u našu južnu pokrajinu. Na tome ćemo kao Novi DSS i kao koalicija NADA svakako insistirati – rekao je Jovanović novinarima ispred zgrade Generalštaba koja je delimično srušene u NATO bombardovanju.

On je za televiziju Nova pojasnio da bi proglašenje okupacije bila važna politička poruka kojom bi Srbija stavila do znanja svima da joj ne pada na pamet da od tog dela teritorije odustane, te da je smatra okupiranom i dok Rezolucija 1244 ne bude poštovana.

– To bi takođe značilo da na toj teritoriji obitava druga vojska koja je tu protivpravno, na prvom mestu Kosovske bezbednosne snage, a može se dati tumačenje i za Kfor koji je tu prema Rezoluciji koju same zemlje, koje su poslale te trupe, više ne poštuju – objasnio je on.

Prema njegovim rečima, okupacija se smatra privremenim stanjem i da će se stavri kad tad vratiti u normalu.

– Jedna od normala je ucrtana i u Rezoluciju 1244 koja predviža povratak naših snaga bezbednosti – navo je Jovanović.

Podsetimo, Vučić će se sutra u 18 sati obratiti javnosti i navesti dalej korake i zahteve Srbije u vezi KiM a nakon brojnih incidenata na severu Kosova. Mediji bliski vlasti, pišu da je na stolu i proglašenje okupacije dela teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari