Ko je Vladimir Radojković, predsednik opštine Topola, koji je "iz moralnih razloga" podneo ostavku? 1Foto: Printskrin/Youtube/TV Jasenica

Predsednik opštine Topola Vladimir Radojković je 30. jula, kako je rekao, “iz moralnih razloga” podneo ostavku na svoju funkciju jer su pre nekoliko dana njegov rođeni brat i sinovac uhapšeni i optuženi za proizvodnju marihuane.

Radojković je, na konferenciji za medije, naglasio da ostavku podnosi kao “lični čin odgovornog čoveka koji izuzetno poštuje i ceni rad državnih organa i politiku Aleksandra Vučića kao predsednika stranke”.

Svoju prvu reakciju na hapšenje srodnika objavio je na Fejsbuku uoči podnošenja ostavke.

„Poštovani prijatelji, kako sam na redovnom godišnjem odmoru van zemlje sa svojom porodicom vec 10 dana, veoma sam uznemiren informacijama koje sam dobio tokom dana, a da su moj brat i sinovac uhapšeni sa većom količinom marihuane. Ja imam svoju porodicu i svoj život, a moj brat svoju i svoj život. Živimo u odvojenim domaćinstvima i ni na koji način nisam upoznat sa ovim aktivnostima moga brata, niti njegove porodice. Kao roditelj, gnušam se i najoštrije osuđujem bilo kakve nezakonite radnje i maksimalno podržavam rad nadležnih državnih organa u razotkrivanju i privođenju zakonu bilo koga ko se bavi nezakonitim radnjama, pa makar bio on i moj najbliži rođak. Od ponedeljka ću biti na svom radnom mestu u opštini Topola i biću otvoren za bilo kakva pitanja“, napisao je u objavi Radojković.

Iako je ovog puta Radojković odlučio da da ostavku kako se postupak protiv njegovog brata ne bi dovodio u vezu sa Srpskom naprednom strankom, do pre nekoliko godina delovao je iz opozicionih odborničkih klupa upravo protiv opštinske vlasti SNS-a.

Tada je Radojković bio u pokretu Bolja Srbija, koji je osnovao Dragan Jovanović, bivši član Nove Srbije Velimira Ilića, i predsednik opštine u više mandata, koji je i sam u međuvremenu prešao u SNS.

Radojković je za predsednika opštine Topola izabran marta 2022. godine, kada je samog sebe predložio sa pozicije predsednika skupštine opštine, dok je na mesto predsednika skupštine došao 2021. godine.

Te godine, najpre je tajnim glasanjem razrešen funkcije prethodni predsednik skupštine, Miodrag Milovanović iz SPS-a, a zatim Radojković izabran na isto mesto kao odbornik stranke Bolja Srbija.

Iako je Radojkovićev pokret formalno bio opozicija SNS-u i SPS-u, dvoje poslanika SNS je ipak glasalo za razrešenje predsednika skupštine koji dolazi iz SPS-a, kao i za odabir Radojkovića.

S druge strane, godinu dana kasnije, na parlamentarnim izborim 2022. godine pokret kojem pripada Radojković, Bolja Srbija, izašao je na izbore na listi SNS.

Iste godine je  došlo je do još jednog raskola, ovog puta između Radojkovićeve Bolje Srbije i Zdrave Srbije Milana Stamatovića, sa kojima su prethodno formirali vlast.

Nakon tog raskola, izglasano je da predsednik opštine, Igor Petrović iz Zdrave Srbije, bude razrešen funkcije, a na njegovo mesto je izabran Vladimir Radojković.

Zajedno sa celim pokretom Bolja Srbija, Radojković je pristupio SNS-u aprila 2023. godine, čime je SNS zvanično dobila predsednika skupštine u Topoli.

Iako u zvaničnoj biografiji nema informacija o tome kojih je stranaka ranije bio član, može se naći podatak da je Radojković 2012. godine na izborima nastupio sa grupom građana „Vladimir Radojković“ u koaliciji sa Demokratskom strankom i Socijaldemokratskom partijom Srbije.

U zvaničnoj biografiji, na sajtu opštine Topola, navodi se i da je Radojković bio opštinski odbornik u svim sazivima skupštine opštine Topola od 2004. godine, kao i da je bio član opštinskog Veća 2005. godine.

Lokalni mediji su zabeležili da je u decembru 2022. dočekao, zajedno sa narodnim poslanikom Draganom Jovanovićem, dočekao premijerku Anu Brnabić, Mihaila Jovanovića, ministar informisanja i telekomunikacija, Emanuele Žiofrea, šefa Delegacije EU u Srbiji, Matea Kolanđela, direktor EBRD za Zapadni Balkan, te Vladimira Lučića generalni direktor Telekoma.

“Hvala premijerki što je sa nama i predstavnicima Evropske unije. Nedavno smo imali i posetu predsednika Vučića sada je sa nama premijerka i to je znak da Topola nije sama. Zagorica je Karađorđevo mesto, odavde je Srbija potekla iz ovih krajeva i zaslužuje da ima optički internet“, rekao je tada Radojković.

Delegacija je tada posetila selo Zagorica kod Topole, zbog, kako je preneto, projekta vrednog 500 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari