Pregrupisavanje stranaka koje su ostale ispod cenzusa: Ko se udružuje, a ko kreće svojim putem? 1Printskrin Jutjub/DJB

Memorandumom o saradnji i zajedničkom izlasku na predstojeće redovne lokalne izbore Narodne stranke i Pokreta Dosta je bilo, otpočelo je pregrupisavanje stranaka koje su na decembarskim izborima ostale ispod cenzusa i samim tim njihova priprema za predstojeće lokalne izbore.

DJB i Narodna stranka pozivaju i ostale desno orijentisane stranke na razgovor u nameri stvaranja „jakog desnog centra“, ali Dveri i Zavetnici odgovaraju da opšte koalicije nisu na njihovom dnevnom redu.

Osim toga, kako saznajemo i Dveri i Zavetnici krenuće svako svojim putem, dok Boris Tadić, lider SDS, koji je do sada bio u predizbornoj koaliciji sa DJB napominje za Danas da su potrebni razgovori unutar cele istinske opozicije kako bi se došlo do zajedničkog plana o daljoj strategiji.

Narodna stranka i DJB žele stvaranje jakog desnog centra

„Idu nam lokalni izbori i moramo da pobedimo u centralnim gradskim opštinama u Beogradu, da bi nakon toga mogli da radimo na sledećim beogradskim izborima i u republici“, rekao je Saša Radulović, lider DJB-a, napominjući da je desnica na prethodnim izborima potpuno poražena, pa je došlo vreme za „jedan novi početak“.

Dodao je da DJB i Narodna stranka imaju slične programe i poglede, kao i da je koalicija otvorena i da će već od sutra početi razgovore sa svim ostalim strankama desnice, kako bi se za naredne izbore napravio „jak desni centar“.

Radulović je ocenio da je cela opozicija doživela „dabakl“ na izborima održanim 17. decembra i da je, uprkos velike podrške birača, izgubljen i Beograd.

„Glavna opasnost koja preti vlasti, preti sa strane desnice, desnog centra i centra. Sa te strane, vlast je potpuno uspela da rasturi desnicu i desni centar, da izbaci svoj projekat desnice i navuče veliki broj glasača na njih, a cela desna opozicija nije bila u stanju da napravi jednu listu“, kazao je lider DJB.

Ocenio je da vlast u Beogradu za Vučića sačuvala „jedna lista koju su formirali“ i dodao da ne očekuje da će ta lista raditi na bilo kakvom okupljanju.

„Jedino vidimo da oni (ta lista) može da prihvati Zavetnike i da pojačaju tu priču. Preko te liste, Vučić je uspeo da očuva Beograd, jer ta lista navodno nije bila spremna da razgovara sa bilo kim“, dodao je Radulović.

Kandidat za novog predsednika Narodne stranke Vladimir Gajić ocenio je da do demokratskih promena u Srbiji ne može da dođe bez jačanja desnog centra i desnice uopšte.

„Bez ukrupnjavanja tog dela političkog spektra, ne može da dođe do promena. Nadamo se da je to jasno i ovima koji su, takozvana, prozapadna opozicija“, kazao je Gajić.

Stamenkovski tvrdi da koalicije nisu na dnevnom redu Zavetnika

Na pitanje da li će se Zavetnici odazvati pozivu DJB i Narodne stranke oko formiranja šire koalicije desnice, Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica ove stranke kaže za Danas da koalicije za sada nisu na njihovom dnevnom redu.

„A kada budu, javnost će, kao i o svemu ostalom, biti blagovremeno obaveštena“, kaže Stamenkovski. Prema njenim rečima prvi najvažniji događaj u ovom periodu je sednica Glavnog odbora, koja će biti održana u prvoj sedmici februara.

„Nakon toga imamo niz sastanaka duž čitave Srbije, sa ciljem analize rezultata, konsolidacije redova i strukturnih reformi koje planiramo unutar same organizacije. Rezultat izbora nas na to obavezuje, a volja kod članstva je na visokom nivou“, navodi predsednica Zavetnika.

U svakom slučaju, kako kaže, Zavetnici na narednim izborima planiraju rezultatski povratak i obnovu političke snage.

„Lokalni izbori su prilika i da poboljšamo i proširimo tematski i programski pristup naše organizacije“, zaključuje Stamenkovski, odgovarajući tako na pitanje da li nastavljaju saradnju sa Dverima.

 

Dveri mogu u koaliciju sa svima, osim sa SNS i njihovim koalicionim parterima

Dosadašnje koalicione partnere – Zavetnike, kao i moguće nove, čiji poziv na razgovor će ovih dana dobiti, eksplicitno ne spominju ni u Dverima.

Ivan Kostić, potpredsednik Dveri, kaže za Danas da se njegova stranka sprema za lokalne izbore. „Naše lokalne organizacije mogu zajednički da nastupaju na lokalnim izborima sa svim partijama koje nisu deo vlasti na republičkom nivou sa SNS-om. Mi smo zadnjih 12 godina opozicija ovoj destruktivnoj vladavini SNSa, i to ćemo ostati i u narednom periodu do konačne smene Vučića i njegovih koalicionih partnera“, ističe Kostić.

Iz Dveri poručuju da neće biti opšte šire koalicije, već će se one, gde se budu pravile, stvarati u odnosu na sitiaciju na lokalu. Dodaju i da bi sredinom februara trebalo da se održi Glavni odbor Dveri na kome bi se potvrdile ostavke članova Predsedništva, ali i raspravljalo o novim kadrovskim rešenjima .

„Predsednika bira i razrešava Sabor Dveri kpji bi trebalo da bude u junu. Izbori za predsednika će biti raspisani, ali ne verujem da će se neko drugi kandidovati, jer članstvo i dalje želi Boška Obradovia na čelu stranke. Ono što članovi žele je i drugačiji koncept „, navodi sagovornik iz Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari