Ko su aktivisti koji su uhapšeni nakon blokade Prokopa? 1Printskrin Instagram/Svice

Nakon blokade železničke stanice Prokop, privedeno je troje aktivista kojima je po kratkom postupku određen pritvor zbog građanske neposlušnosti. Jedan od njih je nov široj javnosti, a druga dvojica prepoznatljivost su stekli tokom decembarskih protesta protiv izborne krađe.

Ivanu Bjeliću određen je pritvor od 40 dana, a Nikoli Ristiću i Jevđeniju Dimitrijeviću pritvor od po 30 dana, za krivično delo ometanje javnog reda i mira uz bahato ponašanje. Policija je trojicu aktivista privela na železničkoj stanici „Beograd centar – Prokop“. Bjelić i Ristić su od ranije dobro poznati medijima, dok je Dimitrijević, i ako u krugu aktivista poznat, javnosti ipak relativno nov akter.

Jevđenije Julijan Dimitrijević

Jevđenije Julijan Dimitrijević (@jevdjo_s_onog_svijeta)  je građanski aktivista iz Čačka, deo je organizacije „Ne damo Jadar“ i pisac.

Kako saznajemo, Dimitrijeviće  je učestvovao na brojnim ekološkim protestima. Svoj doprinos dao je smišljanjem slogana za transparente koje su aktivisti nosili ma prethodnim ekološkim protestima, poput transparenta „Kad se Rio Tinto tera, pešači se preko Cera“ koji su aktivisti organizacije „Ne damo Jadar“ nosili kada su pešačili do Loznice.

Dimitrijević je već ranije terećen za bahato ponašanje i uništavanje imovine zbog pisanja grafita na pešačkom prelazu, a u neki mediji nazivali su ga i „zaštitno lice protesta“. Međutim, kako kažu u aktivističkim krugovima, on je u tom okruženju poznat kao fin i neproblematičan.

S druge strane Bjelić i Ristić poznati su srpskoj javnosti kako zbog svog aktivizma, tako i zbog sukoba u koje su ulazili sa režimskim medijima i aktivistima vladajuće koalicije. I jednom i drugom pripisani su razni epiteti od večitih studenata do fašista, i to kako od strane režimskih medija tako i od strane visokih državnih funkcionera.

Ivan Bjelić

Aktivista Ivan Bjelić (@ofanzivan) upao je u oči javnosti nakon decembaskih izbora kada je na brojnim protestima govorio ispred pokreta mladih „Borba“ i učestvovao u organizaciji protesta i blokada.

Ko su aktivisti koji su uhapšeni nakon blokade Prokopa? 2
foto FoNet

Akcija blokiranja pisarnice Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave organizovana u drugoj polovini decembra privukla je paznju javnosti zbog svoje originalnosti, a Bjelić je ovom prilikom iskoristio poznati internet mim „Change my mind“, postavivši sto na sred Knez Mihajlove ulice tražeći sagovornike, političke neistomišljenike, sa kojima bi mogao da razmeni argumente o validnosti decembarskih izbora.

Bjelić je  ekološki aktivista i novinar, rođen 1998. godine. Član pokreta Marš sa Drine, kao i jedan od osvivača grupe SviĆe, a  studije novinarstva završio je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Nikola Ristić

Aktivista Nikola Ristić (@pricac_dpm) dobio je pažnju javnosti već posle prvih protesta nakon decembarskih izbora. Naime, video snimak na kom mladi aktivisti ulaze u sukob sa liderima opozicije i od njih zahtevaju konkretan plan, izazvao je reakciju javnosti koja im je odmah pružila podršku, a Ristić se istakao svojim direktnim pristupom.

Ko su aktivisti koji su uhapšeni nakon blokade Prokopa? 3
Lena Stevanović

Ristić je zajedno sa Bejelićem prisustvovao i organizova brojne proteste, blokade i performanse, a isto kao i Bjelić bio je meta režimskih medija.

Rođen je 1996. godine u Beogradu, gde paralelno sa studijama započeo karijeru usmerenu na digitalne medije i komunikacije. Digitalnu agenciju “dpmedia.rs” osnovao je 2018. godine, a ona je danas jedina agencija za digitalne komunikacije civilnog društva u Srbiji, a takođe je i član Saveta za mlade Vlade Srbije.

Organizovana grupa SviĆe

Ristić i Bjelić su se nakon decembarskih protesta odvojili od tadašnjeg pokreta „Borba“ oko kog su bili organizovani mladi aktivisti i studenti. Formirali su organizovanu grupu SviĆe koja je početak ove godine obeležila preformansima, a kao svoj zaštitni znak izabrali su zeca, kao odgovor na tvrdnju predsednika Vučića da će se nakon novogodišnjih praznika protestanti razbežati kao zečevi.

Ko su aktivisti koji su uhapšeni nakon blokade Prokopa? 4
Foto FoNet Marko Dragoslavić

Pod maskama zečeva, aktivisti SviĆe pozivali su nadležne institucije na odgovornost, ispred ministarstva državne uprave i lokalne samouprave stavljali su kupus aludirajući na neurednost i nedoslednost biračkog spiska koji je bio glavni argument za neragularnost izbornog procesa i ponavljanje decembarskih izbora.

Dvojica aktivista našli su se na meti režimskih medija nakon što su na društvenim mrežama objavili snimak da su presreli aktiviste Srpske napredne stranke za koje su sumnjali da kupuju glasove i neovlašćeno ulaze u zgrade.

Tada su ih režimski mediji okarakterisali kao „Đilasove batinaše“ i grubijane. Danima se u medijima govorilo o tome kako su nedužnu ženu fizički napali na ulici samo jer je imala oznake SNS na rancu koji je nosila, a vlast je ovo spinovala u pravcu zaštite žena od nasilja.

Svoj trojici aktivista presuđeno je po kratkom postupku, bez regularne procedure. I dalje nije kompletno janso da li se njima tereti zbog blokiranja Prokopa ili situacije sa novinarkom Informera tokom protesta.

Bjelić, Ristić i Dimitrijević su svi bili na blokadi železničke stanice, ali za razliku od Dimitrijevića, aktivisti organizacije SviĆe vezali su se za šine u znak protesta. Kako smo saznali od prisutnih, prilikom upada pripadnika MUP-a u ranim jutarnjim satima nije bilo nikakvih sukoba sa policijom, osim momenta kada je Dimitrijević povisio glas i zatražio od poliicje da ga ne guraju.

S druge strane ukoliko je u pitanju situacija sa novinarkom Informer TV, kao što se može zaključiti na osnovu nekih od objava na društvenim mrežama, nelogično je zašto je onda priveden i Dimitrijević budući da se na snimcima ne vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari