Ko su momci iz Dolova? 1

Još od subote, 4. februara, Danas pokušava da dobije zvaničnu informaciju od MUP- a, u vezi sa izgredima na političkoj tribini Vuka Jeremića, održanoj dan ranije u tom gradu. Na Sretenje, gotovo dve sedmice posle događaja, odgovora još uvek nema.

Prva adresa na koju smo se obratili bila je Policijska uprava u Smederevu, gde su nas savetovali da odgovor potražimo u Odeljenju (Birou) za medije i komunikacije MUP-a.

Iz Biroa smo kratko obavešteni da se javimo Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, tek kada smo kontaktirali državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Dežurni tužilac je potvrdila da je u petak, tokom tribine, dobila poziv od policije.

„Za vreme održavanja tribine policija je obavestila dežurnog tužioca da dvojica mladića ometaju javni skup, dobacivanjem psovki i uvredljivih reči. Tužilac je utvrdio da nema elemenata krivičnog dela i naložio policiji da imenovanima podnese prekršajne prijave, za prekršaje iz oblasti javnog reda i mira“, rekao je za Danas zamenik osnovnog javnog tužioca u Smederevu.

Danasu su takođe potvrđena i saznanja koja smo imali prethodnih dana, da su izgrednici iz Dolova. „Policija je rekla da su dvojica mladića iz Dolova, pretpostavljam da su legitimisani, takva informacija je dobijena“, rekla nam je zamenik tužioca.

Nakon razgovora sa tužiocem, ponovili smo mejl Birou za komunikacije MUP-a. Preneli im nova saznanja do kojih smo došli i zamolili da nam dostave informaciju da li je policija postupila po nalogu dežurnog tužioca i protiv koga su, ukoliko jesu, podnete prekršajne prijave.

Pošto je policija sporne večeri rekla dežurnom tužiocu da su imenovani iz Dolova, logična pretpostavka je da je njihov identitet poznat policiji.

Za svaki slučaj, o svemu tome smo obavestili i državnog sekretara u MUP-u i zamolili da nam policija odgovori da li su, po nalogu tužioca, napisane prekršajne prijave i ukoliko jesu, protiv koga, u najkraćem: Ko su momci iz Dolova?

Odgovora i dalje nema.

Povodom incidenata na tribini u Smederevu, Vuk Jeremić je za Danas izjavio da je “važno da nastavimo dijalog i da se čuje svačije mišljenje. Nažalost, to je deo stvarnosti koju mi danas u Srbiji imamo. Na tribinama Srpske napredne stranke, zbog ovakvih stvari se dobijaju batine, a na mojim tribinama se tako nešto neće dešavati. Svako je slobodan da kaže ono što ima, ali mislim da ovo nije bio najprimereniji način da se iskaže neslaganje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari