Ko su poslanici i zvaničnici Ukrajine u poseti Srbiji koji su se susreli sa Bastom 1Printskrin Instagram/Rade Basta

Poslanici iz Ukrajine Igor Herasimenko i Igor Koputin, kao i Fedir Venislavski, predstavnik predsednika Volodomira Zelenskog u ukrajinskom parlamentu i član odbora Vrhovne vlade za nacionalnu bezbednost i odbranu, borave u Beogradu, i susreli su se, između ostalog, sa ministrom privrede Radetom Bastom.

Prema podacima na Vikipedii (slobodno popunjavanje), reč je o Ihoru Lenonidoviču Herasimenku (Igor Leonidovič Gerasimenko), rođenom 1984, ukrajinskom političaru i vojnom komandatu.

Poslanik je od 2019, prvo kao nezavistan a potom se pridružio listi Volodomira Zelenskog – Sluga naroda.

Kako se navodi kao pripadnik Aeromobilne brigade, Herasimenko je učestvovao u nekoliko bitaka tokom rata u Donbasu, uključujući i opsadu Slavjanska, za šta ga je predsednik Petro Porošenko odlikovao zvanjem Heroja Ukrajine.

Kako se navodi, od 2022. godine, on je jedan od tri narodna poslanika koji imaju tu titulu.

Završio je Vojnu akademiju u Odesi. Nakon diplomiranja postavljen je za komandanta izviđačke brigade 95. vazdušno-jurišne brigade. Takođe je diplomirao na ukrajinskom nacionalnom univerzitetu odbrane Ivan Černjahovski.

Herasimenko je dva puta ranjen u borbi, ali je ostao u službi.

Penzionisao se iz vojske 2017. godine, a 2018. osnovao je nevladinu organizaciju Savez boraca.

Herasimenko je član Odbora Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove.

Ihor Volodimirovič Kopitin (Igor Volodimirovič Kopitin), prema podacima na Vikipedii, je ukrajinski političar i poslanik, koji je 2019. izabran kao nezavistan, a potom se pridružio listi Sluga naroda.

Rođen je 1981. u gradu Legnica na jugozapadu Poljske, tada pod vlašću Poljske.

Diplomirao je na Univerzitetu u Odesi, specijalizovao se iz prava. Od 2009. godine bavio se prodajom i održavanjem aviona i helikoptera, kao i obukom pilota.

Prethodno je bio šef nekoliko IT startap kompanija. Pre svog izbora, Kopitin je bio i šef međunarodne berze rezervnih delova u Avtomodern TOV, kao i evropski šampion u borbi prsa u prsa 2009.

Kako se navodi na Vikipedi, godine 2022, Kopitina je kritikovala antikorupcijska nevladina organizacija Česno zbog njegovog glasanja za reformu urbanog planiranja, za koju je Česno tvrdio da će rekonstrukciju Ukrajine nakon rusko-ukrajinskog rata staviti u ruke programera, a ne običnih ljudi.

Na dostupnim sajtovima, uključujući Vikipediu, ne nalaze se biografski podaci o Fediru Venislavskom, predstavniku Zelenskog u ukrajinskom parlamentu i članu odbora Vrhovne vlade za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Na informativnim portalima može se naći da je bio predstavnik Zelenskog pred Ustavnim sudom Ukrajine, nakon početka rata, kao i prenete njegove izjave iz septembra 2022. da Rusija ima agente u ukrajinskom sektoru odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari