Ko su zasad poznati kandidati za gradonačelnika Beograda? 1Foto: Stefana Savić

Raspisivanjem lokalnih i gradskih izbora za 17. decembar počela je izborna kampanja u 65 gradova i opština u Srbiji.

Izbori za Skupšinu grada Beograda mogli bi da budu najzanimljiviji, budući da su opozicione partije sigurne u svoju pobedu, odnosno da će njihov kandidat zameniti Aleksandra Šapića, dosadašnjeg gradonačelnika glavnog grada.

I pre starta kampanje zainteresovana javnost je znala za dva opoziciona pretendenta za funkciju prvog čoveka glavnog grada, dok se u narednom periodu očekuje kandidat vlasti i ostalih partija opozicije.

Iako zasad lista za izbore u Beogradu partija okupljenih oko protesta „Srbija protiv nasilja“ (SSP, Zeleno-levi front, DS, Zajedno, Ekološki ustanak, Srbija centar) nema tačan naziv, istaknut je kandidat za gradonačelnika Vladimir Obradović.

On je odmah posle raspisivanja gradskih i loklanih izbora, uveren u pobedu ove liste reagovao objavom na društvenoj mreži Iks i napisao da dolaze bolji dani za Beograd.

Kako najavljuje, zaustaviće uništavanje grada i vratiće Beograd Beograđanima.

Ko su zasad poznati kandidati za gradonačelnika Beograda? 2
foto M.A./ATAImages

Obradović široj javnosti, pa i Beograđanima, nije toliko poznat, ali je, ovaj doskorašnji odbornik Skupštine Beograda i poslanik u Skupštini Srbije, vrlo aktivan među akademcima, pogotovo kada je bilo reči o doktoratu doskorašnjeg ministra Siniše Malog.

Ovaj četvorošestogodišnjak je profesor na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, na Katedri za interdisciplinarna istraživanja u menadžmentu.

Drugi izvestan kandidat za gradonačelnika glavnog grada je profesor Šumarskog fakulteta i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić sa liste „državotvorne koalicije“ Dveri i Zavetnika.

Ko su zasad poznati kandidati za gradonačelnika Beograda? 3
foto FoNet Božana Pavlica

Široj javnosti postaje prepoznatljiv pre par godina kada počinu ekološki protesti i borba protiv kompanije Rio Tinto u Nedeljicama.

Tada za vlast postaje meta poput ostalih opozicionara i javnih ličnosti. Kako je Danas već pisao, ni Ristić im nije ostajao dužan, a odgovarao im je pišuću otvorena pisma predsedniku i premijerki.

Posle zvaničnog predstavljanja Ristić je poručio da će, ako bude izabran na tu funkciju, javnu upravu voditi isključivo kompetentni ljudi, sa validnim diplomama, i da će prvi potez biti brz i beskompromisan obračun sa korupcijom u Gradskom saobraćajnom preduzeću.

Ristić je naveo da nikada nije bio član nijedne partije, niti to namerava da bude, kao i da je „običan srpski čovek, kome je stalo do nacionalne istorije i kulture i povratka suverenizma Srbije u svakom smislu“.

Prema Ristićevim rečima, Beograd mora da bude simbol napretka i razvoja i svim Srbima sveta stalni nacionalni, kulturni i duhovni orijentir.

Kolicija NADA (Novi DSS i POKS) još nije izašla sa svojim prvim licem za Beograd. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ipak u svojim javnim nastupima najavljuje da bi to mogao biti predsednik POKS Vojislav Mihailović, koji je i na prošlim beogradskim izborima trčao tu trku.

Ipak, ova koalicija dobila je u sredu pojačanje, bivšeg reprezentativca Vladimira Štimca koji je nedavno najavio svoj politički angažman. Moguće je da će upravo on pokušati da za NADU „zakuca“ funkciju prvog čoveka Beograda.

Ko su zasad poznati kandidati za gradonačelnika Beograda? 4
foto Antonio Ahel/ATAImages

Kada je reč o partijama vlasti, tu još nema odluke.

Najviše razloga za brigu hoće li ga SNS izabrati za kandidata ima dosadašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić. On se tome nada, kako je naveo, ali odluku donosi doskorašnji predsednik SNS Aleksandar Vučić. Ako Vučić ne sprema neko veliko iznenađenje, Šapiću će se, kako stvari trenuto stoje, ispuniti želja.

Ni SPS još nije izašao sa svojim predlogom Beograđanima. Na prošlim izborima odlučili su se za poznatog advokata Tomu Filu, koji je osvojio oko sedam odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari