Ko veruje, a ko ne Vučiću kada kaže da je tražio da sedi sam i iza svih na panelu u Davosu? 1Beta/Kabinet predsednika Severne Makedonije

Došli smo do tačke ispiranja mozga građana u kojoj su oni koji veruju Vučiću spremni da mu veruju sve, a oni koji mu ne veruju nisu spremni da mu poveruju ništa.

Niko od evropskih predstavnika ne bi stavio nekoga odvojeno da sedi, ali Vučić mora de neguje kult sebe kao žrtve, a EU kao nužnog zla. Vučić se bavi performansom i dok se bavimo time gde je seo, Srbija se zadužila 1,75 milijarde dolara u jednom danu, kažu sagovonici Danasa koje smo pitali veruju li predsedniku Srbije kada kaže da je sam tražio da sedi sam i iza svih na jednom od sastanaka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Fotografija predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa panela o Zapadnom Balkanu iz Davosa, na kojoj sedi sam i iza ostalih učesnika, izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama. U izjavi za medije, predsednik je rekao da su ga molili da sedne u prvi red, ali da on to nije hteo.

Politikolog Mladen Mrdalj za Danas kaže da mu je zbilja teško da kaže i da ga ne bi iznenadilo da je Vučić sam zahtevao da sedi na tom mestu ili da se samo slikao u toj poziciji ne bi li pobrao simpatije svojih glasača kao neko ko je spreman da se ponižava zarad dobrobiti građana.

– Došli smo do tačke ispiranja mozga građana u kojoj su oni koji veruju Vučiću spremni da mu veruju sve, a oni koji mu ne veruju nisu spremni da mu poveruju ništa – kaže on.

Dok poslanik DS Nebojša Novaković ukazuje da se Vučićeva spoljna, jednako kao i unutrašnja politika svode na teatralnost, nezrelost i jeftinu propagandu.

– Pored toga, njemu je na organskom nivou muka od ideje da sedi sa komšijama iz regiona i pokuša da doprinese pomirenju i saradnji. Kad god je huškanje, mržnja i klevetanje tema, gledajte u prvi red i naći ćete Vučića. Niko od evropskih predstavnika ne bi stavio nekoga odvojeno da sedi, ali Vučić mora de neguje kult sebe kao žrtve, a EU kao nužnog zla. Verujem da ovde Vučić nije slagao, da je sam tražio da sedi odvojeno i to je velika stvar kada on uspe da ne slaže – navodi on za Danas.

Poslanik NS Stefan Jovanović konstatuje da se dva dana već javnost bavi time gde je Vučić seo tokom foruma u Davosu, što predstavlja čisto zamajavanje javnosti i građana.

– Vučić je tamo otišao da predstavlja državu i trebalo bi da se ponaša dostojnstveno, a ne da nam kuka sa televizije svakog dana iz Davosa kako mu je teško i kako je pod pritiscima. U isto vreme dok je on na svetskim ekonomskom forumu i dok se bavimo time gde je seo, Srbija se zadužila 1,75 milijarde dolara u jednom danu – smatra Jovanović za Danas.

Da je Vučićev izbor da pravi dramu čak i od toga gde sedi na panelu u Davosu i da je to pokušaj da se predstavi kao neko ko se sam bori protiv svih, misli poslanik PSG Natan Albahari.

To nam, kako navodi, ogoljava njegovu istinsku politiku samoizolacije Srbije.

– Umesto da iskoristi svaku priliku da razgovara sa ključnim akterima o ekonomskim i drugim pitanjima koja su od suštinske važnosti za građane Srbije, Vučić se bavi performansom. Na kraju ova fotografija može postati ilustracija koja najbolje oslikava gde će se Srbija nalaziti ukoliko se ne okrene Zapadu – sama, izolovana, u drugom redu i daleko od stola za kojim se donose odluke i odlučuje sudbina – zaključuje Albahari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari