Koalicija NADA: Ne gurati pod tepih problem zagađenja vazduha 1Zagađenje vazduha u Beogradu Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Koalicija NADA koju čine Pokret obnove kraljevine Srbije (POКS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 25 udruženja gradjana, pozvala je danas nadležne da hitno preduzmu mere za smanjenje alarmantnog nivoa zagadjenja vazduha, umesto pokušaja da opravdanjima umanje problem.

Predsednik DSS-a Miloš Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da „problem zagadjenja vazduha u gradovima Srbije nije od juče, ali da je reakcija nadležnih na informaciju da je Beograd najzagadjeniji grad na svetu, koji kažu da je to normalna pojava u ovo doba godine, za svaku osudu“.

„Posledice aero zagadjenja same po sebi mogu biti smrtonosne, pogotovo u kombinaciji sa virusom korone i drugih respiratornih infekcija, tako da guranje problema pod tepih, problem neće rešiti. Neophodne su hitne mere i stroga kontrola rada najvećih zagadjivača, jer čist vazduh nije političko već životno pitanje“, rekao je Jovanović koji je i kandidat koalicije NADA na predstojećim izborima za predsednika Srbije.

Predsednik POКS-a Žika Gojković je istakao da je predlog te koalicije da se problem zagadjenja reši po modelu Danske, „koja je nivo zgadjenja svela na najnižu stopu u Evropi“.

„Zato ponovo predlažemo izmeštanje saobraćaja iz centra gradova uvodjenjem besplatnog javnog prevoza, kao i sistemsko smanjenje korišćenja čvrstog goriva, kao prve korake u rešavanju ovog problema“, rekao je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari