Koalicija NADA traži da se obnovi kampanja lobiranja za povlačenje priznanja Kosova 1foto FoNet Božana Pavlica

Koalicija NADA pozvala je danas zvaničnike Srbije da ponovo pokrenu diplomatsku borbu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Koalicija, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 23 udruženja građana, navodi u saopštenju da je potrebno da se intenzivno radi na sprečavanju ulaska Kosova u međunarodne institucije, Unesko i Interpol.

Predsednik DSS Miloš Jovanović izjavio je da su najnovije najave Prištine da će nastaviti sa kandidaturom za članstvo u međunarodnim organizacijama potvrda neophodnosti da se poboljša diplomatska i svaka druga vrsta saradnje Srbije sa zemljama koje su ranije već odbile da glasaju za ulazak Kosova u Interpol i ostale evropske i svetske institucije.

Predsednik POKS Žika Gojković kazao je da je istekla obaveza Srbije iz Vašingtonskog sporazuma, koja zabranjuje lobiranje za povlačenje priznanja, i da Srbija mora da krene u oštru i snažnu kampanju.

„Naša jedina obaveza je da poštujemo Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 SB UN u kojima jasno stoji da je Kosovo sastavni deo Srbije i da na svaki način sprečimo priznavanje secesije naše teritorije“, naveo je Gojković.

On je dodao da je zbog toga apsolutni prioritet nastavak diplomatske aktivnosti da što manje zemalja u svetu prizna „lažnu državu“, a i one koje su priznale da je povuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari