Kocijančič: Bez stava Brisela o Interpolu 1Maja Kocijančić Foto: Fonet TV

Portparol Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da Brisel nema stav o neuspelom pokušaju Kosova da postane član Interpola, pošto se radi o temi vezanoj za članice te organizacije, piše danas Koha Ditore.

Interpol je važan partner Evropske unije.

Imamo pozitivnu saradnju, uključujući područje policijske saradnje u okviru EU, tehničku pomoć trećim zemljama i operacije vezane za zajedničku bezbednost i odbrambenu politiku, navela je Maja Kocijančič.

Prema njenim rečima, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je naglasila da Kosovo i Srbija treba da osiguraju pogodne uslove za dijalog i da se uzdrže od izjava, akcija i mera suprotnih duhu normalizacije odnosa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao juče da je ponosan na borbu Srbije, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokazala koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost, ali je poručio da se ne sme biti euforičan zbog toga što je sprečeno članstvo Kosova u Interpolu.

Povodom zahteva Prištine za članstvo u međunarodnoj policijskoj organizaciji, Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i direktor Instituta za teritorijalni ekonomski napredak, ranije je izjavio za Danas da članstvo Kosova u Interpolu ne može da škodi Srbiji.

Gubitnici su Kosovo i Srbija, pobednik je samo organizovani kriminal, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači nakon što Kosovo nije uspelo da postane član Interpol, dok je šef parlamentarne grupe Demokratske stranke Kosova (LDK) Avdulah Hoti izjavio je da je to razočarenje za Kosovo, ali i neuspeh za bezbednost na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari