Šefica diplomatije EU Federika Mogerini napustila je sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju uvređena zbog zahteva premijera Kosova Ramuša Haradinaja da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine, javila je agencija Tanjug.

Mi imamo informacije o tome šta se dogodilo, ali nije na nama da komentarišemo stvari koje su se desile u Briselu, rekao je u petak Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, upitan da to komentariše. Dačić je novinarima, posle sastanka sa premijerom Gvineje Bisao, rekao da smatra da bi jedan od razloga mogao biti taj što je „velika razlika u stavu Prištine i stavu EU koji ne može biti drugačiji do statusno neutralan“.

Međutim, Maja Kocijančić, portparolka Federike Mogerini, izjavila je beogradskim medijima da nije tačno da je visoka predstavnica EU napustila sastanak Saveta. „Sastanak je održan i visoka predstavnica je sve vreme bila tamo“, navela je Kocijančić. Prema njenim rečima, konferencija za novinare nakon sastanka otkazana je „zbog dnevnog reda“.

Gvineja Bisao nije priznala Kosovo

 Nisam video nijedan papir koji govori da je Gvineja Bisao priznala Kosovo, izjavio je premijer te zemlje Umaro Sisoko Embaloa posle razgovora sa Ivicom

Dačićem, koji je novinarima rekao da je bilo važno da od njegovog sagovornika čuju tu činjenicu „da ne bi ispalo da mi lažemo“, prenosi FoNet. Embaloa je rekao da se na današnji dan navršava tačno godinu dana koliko je premijer te zemlje i poručio je da „ukoliko neko ima papir, neka mi pokaže“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari