Kockar (DS): Režim Aleksandra Vučića "otima jednu po jednu instituciju" 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Obruč oko univerziteta se steže i ako akademska zajednica ne ustane u odbranu univerziteta, vrlo brzo ćemo se naći rame uz rame sa Mađarskom, odakle je moguće čak i proterati univerzitete, ocenila je danas portparolka Demokratske stranke Alisa Kockar i dodala da režim Aleksandra Vučića „otima jednu po jednu instituciju“.

Režim Aleksandra Vučića otima i onesposobljava jednu po jednu instituciju i neće stati dok ne oduzme autonomiju svim slobodnomislećim ljudima u Srbiji, dok ne bude siguran da ne postoji tačka iz koje bi mogla da krene pobuna protiv autoritarnog režima ogrezlog u korupciji, naglasila je ona.

Prema njenoj oceni, prvo je utvrđena pozicija na Fakultetu političkih nauka, zatim se na udaru našao Univerzitet u Novom Sadu, da bi konačno ove nedelje „pao“ i Beogradski univerzitet.

Obrazac je očigledan, a sada je jasno i zašto je država najnovijim zakonom povećala broj predstavnika osnivača u savetima univerziteta jer preko saveta utiče na najvažnije odluke univerziteta i direktno podriva njihovu autonomiju. Ako ništa ne preduzmemo povodom ove teme, i to brzo, uskoro neće imati ko da mu se suprotstavi, što režimu i jeste cilj, upozorila je Kockar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari