Izveštači našeg lista proveli su izbornu noć, ujedno onu u kojoj se proslavlja Đurđevdan, u „centralama“ najvećih političkih stranaka, a ovaj reportažni pregled dešavanja u redovima Dačićevih, Tadićevih, Nikolićevih, Dinkićevih, Jovanovićevih, Koštuničinih (a „za svaki slučaj“ akreditovali smo se i kod Dveri), red je da počnemo odande gde je bilo – najveselije.


Pesmom „Ne može nam niko ništa“, celovečernja euforija u izbornom štabu SPS na Studentskom trgu dobila je epilog. Od početka bilo je jasno da su funkcioneri i aktivisti socijalista opušteni kada je reč o rezultatima izbora. Kroz osmeh su govorili da se ne sećaju kada su u boljoj atmosferi čekali ishod, što se pokazalo i opravdanim ubrzo nakon što su počeli da pristižu rezultati iz cele Srbije.

SPS: ŽURKA, TRUBAČI, BAKLJE

Što se išlo dublje u noć, atmosfera je bila bolja, da bi postalo jasno – SPS ima najbolje rezultate od petooktobarskih promena. Članovi stranke počeli se sve glasnije da govore i o premijerskom mestu (za svog lidera).

Trpeza je bila bogata, od raznih vrsta pečenja i roštilja do salata i pića. Dobrom raspoloženju doprinele su i brojne poznate ličnosti, kao što je reditelj Srđan Dragojević, pevači Šaban Šaulić, Merima Njegomir, Neša Galija i Ana Bekuta.

Iako je u izbornom štabu Dačić bio već pola sata nakon zatvaranja biračkih mesta, pred novinarima se pojavio tek nakon prvih rezultata, dok se na konferenciji obratio malo pre ponoći. Najpre se pozdravio s reporterima, a zatim sa članovima svoje stranke, ali i ljudima iz svog obezbeđenja, koji su mu srdačno čestitali. Obraćanje javnosti završio je porukom „Živela Srbija!“, što je bio znak da u konferencijsku salu uđu trubači i započne slavlje. Zatim su lider SPS i njegove stranačke kolege izašli na terasu, „sa sve“ trubačima, kako bi svi uživali u spektakularnom vatrometu, u kome je dominirala crvena boja. Uskoro su zapaljene i baklje. Kroz šalu pojedini su rekli da je tolika „buka“ da će možda neko da pozove i policiju.

Zagrljeni s Dačićem, Aleksandar Antić, Slavica Đukić Dejanović, Milutin Mrkonjić, Ivica Tončev i ostali funkcioneri pevali su „Kalašnjikov“, „Đurđevdan“, „Srpska se truba s Kosova čuje“ i, na kraju, „Ne može nam niko ništa“. Nakon ove proslave, većina funkcionera SPS je otišla da nastavi slavlje u jednom beogradskom restoranu. Kako nam je rečeno, žurku je organizovao Mrkonjić.

DS: NEUDOBNO I DOSADNO

Potpuno drugačije bilo je u sedištu DS u Krunskoj ulici. Izborna noć kod demokrata zvanično je počela oko 20 časova. Novinari su imali na raspolaganju nekoliko stolica u glavnoj prostoriji zgrade, ispred kojih je bila smeštena govornica. Prostor mali i veoma neudoban za obavljanje posla. Atmosfera je čitavo veče bila prilično mirna, pa i dosadna. Dragan Đilas, a zatim i Boris Tadić, zvanično su se obratili prisutnima tek posle pola dvanaest.

Dva „veselija” momenta zbila su se tokom prve polovine večeri – kada je Dragoljub Mićunović uzviknuo: ”Eno, upade mi Boža!”, aludirajući na to što mu je Božidar Đelić preuzeo davanje izjave jednoj TV stanici, a drugi kada je predstavnica LDP donela korpu sa cvećem, šampanjcem i poklonima lideru demokrata.

Hrane za novinare kod demokrata nije bilo, a od osveženja posluženi su sokovi i voda. Ni televizor nije bio obezbeđen, pa su se novinari osećali “odsečenim od sveta”. Na kraju, sve se “na brzaka” završilo nešto posle ponoći.

SNS: BOGATO, ALI OHLAĐENO

U prostorijama naprednjaka u Ulici Palmira Toljatija na Novom Beogradu nekoliko sati pre zatvaranja biračkih mesta sve je bilo spremno za doček novinara i članova stranke, ali i raznih gostiju. Atmosfera je bila svečarska, ali kako su pristizali prvi izborni rezultati, tako se postepeno hladila, a gužva u izbornom štabu smanjivala. Vrhuška naprednjaka predvođena Nikolićem, Vučićem i Tabakovićevom vreme je mahom prekraćivala u kabinetima, zajedno s koalicionim partnerima. Oko 21 stigao je Velimir Ilić, ali je oko ponoći otišao, neraspoložen za razgovor s novinarima. Podršku naprednjacima pružili su i sportisti Predrag Peruničić i Vlada Mandić, muzičari Vuk Rosandić i Rastko Janković, glumac Desko Stanojević, ali i bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri.

Jedino što je u taboru SNS bilo stvarno pobedničko jeste posluženje, pa je bilo „i od ptice mleko“ – guščja džigerica, kavijar, pršuta, razni sirevi, pite, a veče je zaslađeno uz voćne i čokoladne torte i kolače. Izostali su praseće pečenje i rakija – zaštitni znak radikala. Sve s menija izdašno je nuđeno brojnim medijskim ekipama, kojima je falilo nešto drugo – utičnice za struju, kako bi uključili opremu za slanje izveštaja. To je i bio razlog za varnice koje su povremeno upućivali prema domaćinima, odakle im je odgovarano „nevinim smeškom“.

DSS I DVERI: UGLAVNOM MIRNO

DSS je među prvima otvorila izborni štab za medije, sat i po pre zatvaranja birališta. Višesatno čekanje na obraćanje funkcionera DSS novinari su mogli da „prekrate“ praćenjem TV programa uz hranu, osveženje i prolećni pogled na Kalemegdan ili šetnjom do najbližih konkurentskih izbornih štabova.

Vrh DSS je u prostorije u Pariskoj ulici stigao oko 21.30, posle čega je usledilo i prvo i jedino obraćanje portparola stranke Petra Petkovića. Na Vojislava Koštunicu se čekalo takoreći do ponoći. Koštunica se izvinio zbog „kašnjenja“, objasnivši da se čekalo na „direktno uključenje u RTS“.

U pauzama, novinarka Danasa išla je „u posetu“ Centru za medije Pokreta Dveri, u obližnjoj Dositejevoj, u kući sagrađenoj krajem 1872, poznatoj i po tome što je u njoj živeo i radio čuveni kompozitor Stevan Mokranjac.

U Centru tokom postizborne noći nije bilo mnogo gužve. Počelo je „opušteno“ i obećavajuće, posebno posle vesti da su Dveri „dobile“ dijasporu, ali su podaci CeSID i obaranje internet sajta ovog pokreta ubrzo među „dverjanima“ unele sumnju da su bili žrtva – izborne krađe.

PREOKRET: JOVANOVIĆ KASNIO

Prostor Doma omladine, gde je bio izborni štab Preokreta, 6. maja uveče bio je pun novinara i članova i simpatizera ovog pokreta. Među prisutnima viđeni su Latinka Perović, Lena Bogdanović, Srna Lango, Jelena Milić, Milan Antonijević, ali i estradna zvezda Dunja Ilić i manekenka Sandra Drašković. Advokat Rajko Danilović i glumac Bora Todorović od početka su u pres-sobi pratili objavljivanje rezultata.

Kao poseban utisak večeri izdvojio se gest lidera LDP Čedomira Jovanovića da na adrese petoro predsedničkih kandidata pošalje korpe sa cvećem, bombonama, šećernim jabukama i kolačima. I prisutni u Domu omladine uživali su u sendvičima, alkoholnom i bezalkoholnom piću, kolačima s natpisom „istina“ ili sa grbom i zastavom Srbije, kao i u prijatnoj muzici. Ono što je članove koalicije, ali pre svega predstavnike medija negativno iznenadilo jeste kasno obraćanje Jovanovića, tek nekoliko minuta pre ponoći, kada se i pojavio u Domu omladine. Međutim, veliki broj gostiju do tada je već napustio izborni štab.

URS: RAVNODUŠNI DINKIĆ

U trenutku zatvaranja biračkih mesta u malom, ali dobro sređenom sedištu URS-a na Trgu republike bilo je na desetine novinara i kamermana i prilično „živo“. Od glavnokomandujućih od starta su bili članica Predsedništva Suzana Grubješić i predsednik gradskog odbora Miroslav Čučković. Mlađan Dinkić se obratio predstavnicima medija pola sata pre ponoći. Delovao je smireno, pomalo ravnodušno, a govorio odlučno. U međuvremenu, novinarima je bilo dozvoljeno pušenje na terasi i u svim ostalim sobama, osim novinarske. U jednom sobičku bilo je servirano i hladno predjelo, pitice sa sirom, kanapei, sitne bombice od mesa. Oni koji su probali kažu da je ukusno. Alkohol se nije točio. A negde na hodniku čuo se i razlog kamerne atmosfere – „URS neće da se bahati u Beogradu na račun regiona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari