Kofi: Bez promene politike SAD prema Kosovu 1Foto:printscreen

Ne verujem da će doći do promene politike SAD prema Kosovu u odnosu na prethodnu američku administraciju, izjavio je Luk Kofi iz fondacije „Heritidž“

On je to rekao  povodom nedavnih izjava premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o spremnosti Trampove administracije da sasluša argumente Srbije povodom statusa Kosova.

Kofi je u izjavi za Glas Amerike podsetio da je Kosovo priznalo 113 članica Ujedinjenih nacija, uključujući SAD.

Kada pogledate, svi članovi Saveta za nacionalnu bezbednost u Trampovoj Beloj kući, uključujući šefa Džona Boltona, podržavaju NATO kampanju i američku ulogu na Kosovu. Jedina novina sastoji se iz refokusiranja na ukupni Zapadni Balkan, gde se javljaju novi izazovi, i kako se to odražava na bezbednosne interese SAD, naveo je Kofi.

Prema njegovim rečima, nije reč samo o ruskom uticaju u regionu, već i pojačanom delovanju Kine, Turske, Irana, Saudijske Arabije, Katara, pojedinih evropskih zemalja.

„Neki od tih uticaja su pozitivni, drugi nisu. Za Ameriku, glavni cilj su čvrstina, bezbednost i ekonomski prosperitet regiona u kojem i dalje ima dosta nedovršenog posla”, objasnio je on.

Kofi je podsetio da je Amerika uložila mnogo u bezbednost i stabilnost regiona proteklih godina.

“Desetine hiljada američkih vojnika služilo je na Balkanu. Američki poreski obveznici izdvojili su znatna sredstva za obnovu tih zemalja, u našem interesu je njihov dalji prosperitet”, rekao je on.

Međutim, kako je dodao, na tom putu u slučaju Srbije isprečilo se nekoliko faktora.

Jedan od njih je nerazjašnjena bezbednosna uloga Rusije u Srbiji, a posebno ruskog Humanitarnog centra u Nišu, za koji Amerikanci veruju da više liči na rusku vojnu bazu nego na nešto drugo.

„Uopšte se ne zna čemu tačno služi ruski centar u Nišu. Kada bi se znalo više, možda ne bi bilo tolikih tenzija” , istakao je Kofi.

On ocenjuje da Rusija očigledno koristi Srbiju kao svoje uporište na Balkanu i da bi sve bilo bolje da se Rusija pridržava međunarodno prihvaćenih normi, ali to nije slučaj.

Džon Bolton, predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost, verovatno je ministru Dačiću preneo da ukoliko Srbija želi da se pridruži evro-atlantskoj zajednici demokratija, srpsko vođstvo treba da ograniči odnose sa Rusijom i to objasni srpskoj javnosti, rekao je Kofi.

“Treba da uklone sve što je štetno po interese Srbije u odnosu na Rusiju, da objasne koji je pravi put ka evropskoj integraciji. Postoji razlika između parola o pridruživanju Evropi, i sprovođenja istinskih reformi koje vode ka tom cilju”, ocenio je Kofi iz fondacije „Heritidž“, bliske republikancima, prenosi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari