Koga je uhapsila policija ministra Gašića čijoj smeni je posvećena sutrašnja sednica Skupštine: Kosovski specijalci na teritoriji Srbije ili pogranična policija na Kosovu? 1Foto: Print screen Snimak MUP

Nakon što je Kosovska policija juče uhapsila Miluna Milenkovića, osumnjičenog da je bio organizator napada na Kfor, tokom demonstracija na severu Kosova, pre desetak danas, danas je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je uhapsilo navodne teroriste – „do zuba naoružane“ pripadnike Specijalne policije Kosova, na teritoriji Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja, međutim, demantovao je te informacije MUP Srbije, tvrdeći da je ovde reč o pograničnim policajcima, koji su se „nalazili duboko na teritoriji Kosova, na statičnom kontrolnom punktu, obavljajući svoje redovne dužnosti“.

On navodi da ih je srpska policija kidnapovala, što direktor Vladine Kancelarije za KiM, Petar Petković oštro demantuje, tvrdeći da su uhapšeni R. Z, B. S. i M. Š. i da policija Srbije „nogom nije kročila na teritoriju Kosova i Metohije“ i da nisu prekoračili ni milimetar administrativne linije i da nisu prekršili vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, ni Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Podsetimo, ova akcija MUP događa se istovremeno kada je u fokusu ovdašnje javnosti sednica Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da počne rasprava o smeni ministra Bratislava Gašića zbog dva nezapamćena masakra koja su pogodila Srbiju početkom prošlog meseca, a gde su živote izgubila deca i mladi ljudi.

Danas, kada je rasprava trebalo da počne, poslanici vladajuće koalicije nisu dali kvorum, pa je početak te sednice odložen za sutra.

– Svakoga dana rastu nove tenzije zbog nerešene situacije na severu Kosova. Iako su kvinta i SAD dali razumne predloge kako da se iz toga izađe, ni Aleksandar Vučić ni Albin Kurti za to ne haju – komentariše za Danas psiholog Žarko Korać.

Kako dodaje, juče policija Kosova demonstrativno hapsi u Zvečanu vinovnika incidenata od pre deset dana, znajući da time dalje provociraju ljude koji tamo žive a danas Gašić pronalazi “do zuba naotužane” kosovske policajce u kako piše “centralnoj Srbiji”, iako je zaista upitno da li su vidljivo naoružani policajci Kosova mogli da stignu tako daleko.

– A i “uniforme” više odgovaraju radnicima elektrodistribucije – dodaje on.

To valjda uzgred, napominje dalje, potvrđuje da ministar policije Gašić umesto da bude smenjen, treba da bude odlikovan, jer “bdi nad nama”.

– Sada i premijer Albanije Rama ima neki svoj predlog za rešenje krize. Čekam i predloge udruženja ljubitelja leptira i moguće, vojne hunte u Mijnamaru. Sve bi to možda i bilo smešno da se ne radi o miru u regionu i ljudskim životima. Regionu koji je devedesetih godina tokom ratova utonuo u mrak i varvarstvo, i doveo do smrti 150.000 ljudi. Kurti je izgleda rešio da sebe prikaže kao poslednjeg jakog političara u Evropi a Vučić prikazuje demonstrantima u Beogradu da ih vrebaju smrtne opasnosti ako ih posluša – ističe Žarko Korać.

Koga je uhapsila policija ministra Gašića čijoj smeni je posvećena sutrašnja sednica Skupštine: Kosovski specijalci na teritoriji Srbije ili pogranična policija na Kosovu? 2
Foto FoNet Milica Vučković

Na žalost, dodaje, očigledno je da stvari idu nizbrdo i pitanje je dana kada će doći do ozbiljnijeg sukoba na Kosovu sa ljudskim žrtvama.

– Ako je Zapad devedesetih pasivno posmatrao kao bivša Jugoslavija tone u rat i mislio da to ne želi Slobodan Milošević, iako je on to čak direktno najavio, sada bi morao da ima neka iskustva sa time kako počinju ratovi u regionu. I kako završavaju – izdiktiranim sporazumom u vojnoj bazi SAD. I da razmisle da li se išta stvarno promenilo u regionu – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari