Koha: U optužnici se navodi da je Vučić prisustvovao osnivanju Radoičićeve grupe 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Optužnica Specijalnog tužilaštva u Prištini navodi da su optuženi za napad u Banjskoj imali za cilj da otcepe sever Kosova i pripoje ga Srbiji i da se grupa organizovala u oktobru 2021. na sastanku kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema pisanju Kohe, koja je imala uvid u optužnicu, ukazuje se da se grupa počela organizovati u oktobru 2021. na sastanku na kojem je prisustvovao i predsednik Vučić, a Srbija je vođi grupe Milanu Radoičiću ponudila i potrebnu vojnu infrastrukturu za obuku učesnika.

Optužnica Specijalnog tužilaštva, navodi ovaj medij, ne implicira direktno srpsku državu u organizaciji napada u Banjskoj. Međutim, u ovom dokumentu, koji je pribavila Koha, naglašava se da je grupa Srba imala cilj da otcepi sever Kosova i pripoji ga Srbiji.

„Postupajući prema unapred dobro organizovanim pripremama i planu, upotrebom nasilja i teškog naoružanja, pokušali su da otcepe severni deo teritorije Republike Kosovo, tačnije opštine sa srpskom većinom, i taj deo teritorije pripoje Republici Srbiji“, navodi se u optužnici.

Optužnica je podignuta protiv 45 optuženih: M.R., B.S., V.T., D.M., V.R., U.J., M.J., V.A., A.M., L.Š, V.Đ., V.V., S.J., M.K., U.M., T.V., D.V., V.J., S.P., N.S., M.V., S.R., M.R., M.A., Ž.C., K.D., S.M., M.S., A.J., R.G., I.M., G.Z., N.R., R.A., M.M., Đ.B., D.G. D.V., A.T., M.K., M.N,, N.I. i V.I.

„Veći deo grupe, nakon što su organizovano ušli ilegalnim putevima na teritoriju Republike Kosovo iz Republike Srbije, sa desetinama vozila, od kojih su neka bila blindirana, napunjena teškim naoružanjem, municijom, bacačima raketa, eksplozivom, kamuflažnim vojnim uniformama i logističkom vojnom opremom, prvo su blokirali put kod mosta u selu s dva kamiona, zatim su se sakrili i zauzeli pozicije. Kada su službenici policije Republike Kosovo došli da uklone kamione i oslobode put, tada su ih napali eksplozivom i teškim oružjem, pri čemu je kod mosta u selu ubijen policajac Afrim Bunjaku“, navodi se u optužnici.

„Napad je trajao do 15.00 časova, kada je većina iz ove grupe pobegla prema planinskim putevima u pravcu Republike Srbije, sve s ciljem da ozbiljno destabilizuju i unište osnovne političke, ustavne, ekonomske i društvene strukture Republike Kosovo“, dodaje se.

Glavni optuženi je Radoičić, a prema optužnici, piše Koha, postoji osnovana sumnja da je on počinio krivično delo „omogućavanje i finansiranje izvršenja terorizma“.

„U periodu od 2017. do 24. septembra 2023. godine optuženi Milan Radoičić kao vođa organizovane terorističke grupe pribavio je sredstva na posredan način, od kojih je većina korišćena za teško naoružanje – kupovinu i snabdevanje teškim naoružanjem za terorističku grupu, vojne uniforme – obezbeđivanje uniformi za učesnike grupe, logističku podršku – obezbeđivanje opreme i logističkih usluga za operacije grupe, isplatu učesnika grupe – finansiranje učesnika terorističke grupe kako bi se osigurala njihova stalna uključenost i angažovanje u kriminalnim aktivnostima, što je imalo za cilj olakšavanje i finansiranje terorističkih dela, odnosno stvaranje neophodnih kapaciteta za izvršenje terorističkih akata“, navodi se u optužnici.

Jedan deo optužnice govori o načinu finansiranja grupe koja je izvršila napad.

Prema šemi prikazanoj u optužnici, kriminalne aktivnosti Radoičića su finansirane iz dva glavna izvora: zloupotrebom tendera s Kosova i iz države Srbije.

„Prvi oblik finansiranja, zloupotrebom tendera sa Kosova koji su bili niskih vrednosti, odvijao se putem dobijanja ugovora koji su proceduralno bili zakoniti, ali nakon dobijanja ugovora, projekat se nije sprovodio ili se uopšte nije realizovao. Drugi, odnosno glavni oblik finansiranja, s ogromnim količinama novca, dolazio je iz Srbije, gde je ovaj oblik funkcionisao u ime takozvane Kancelarije za Kosovo i Metohiju“, navodi se.

U optužnici je glavna odgovornost za jačanje Radoičića pripisana Srbiji.

„Tokom istrage je utvrđeno da je jačanje optuženog Milana Radoičića sprovedeno na različite načine uz direktnu podršku Republike Srbije, koja mu je najpre pružila ekonomsku podršku putem dodeljivanja tendera u Srbiji, s ciljem prikupljanja značajnih sredstava, odnosno podršku vrednu milione evra, zatim mu je pružena politička podrška na sastancima visokog nivoa bezbednosnih i političkih struktura države Srbije“, ističe se u optužnici.

Prema optužnici, čije detalje iznosi Koha, Srbija je, između ostalog, Radoičiću obezbedila i potrebnu vojnu infrastrukturu za obuku učesnika.

„Nakon toga, Srbija mu je pružila svu potrebnu vojnu infrastrukturu za obuku učesnika, obezbeđivanje vojne opreme i logistike, sve neophodno za izvršenje terorističkog napada 24. septembra 2023. godine u Banjskoj kod Zvečana. Šema ekonomskog jačanja putem prikupljanja sredstava u cilju finansiranja terorizma na Kosovu za optuženog Radoičića realizovana je otvaranjem preduzeća na zakonit način, s ciljem prikrivanja porekla novca ili maskiranja njegovog porekla, kako bi u očima javnosti i zvaničnih vlasti sve izgledalo zakonito. Optuženi Radoičić je bio direktno uključen u vlasništvo preduzeća i indirektno“, navodi se u optužnici Tužilaštva.

„Pored jačanja i političke podrške, s ciljem uticanja na srpsko civilno stanovništvo, optuženom Radoičiću je pružena podrška postavljanjem na ključne pozicije s ciljem stvaranja glavne figure na severu, a putem tih pozicija kontrolisali su se građani ovog dela Kosova. Pozicije koje je optuženi Radoičić zauzimao bile su potpredsednik stranke ‘Srpska lista’, predsednik takozvane Fudbalske federacije Kosova i Metohije u paralelnom sistemu Srbije i predsednik takozvanog Kluba Trepča u paralelnom sistemu Srbije“, navodi se.

Na osnovu optužnice, grupa je počela da se organizuje na sastanku održanom 13. oktobra 2021. u Raškoj, na kojem su, kako navodi Koha, bili prisutni i predsednik Aleksandar Vučić i Milan Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za napad.

„Tokom sastanka zahtevali su naoružavanje i početak oružanog otpora protiv institucija Republike Kosovo u četiri severne opštine, kao što su Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok“, navodi se u optužnici.

U dokumentu se ističe da su od decembra 2022. godine, pa tokom 2023. godine, bili pojačani napadi vatrenim oružjem na policiju i druge institucije, na medije i novinare, postavljane su barikade i eksplozivna sredstva na njima, a takođe su izvršeni napadi na pripadnike KFOR-a.

Optužnica se poziva na prikupljene dokaze koji pokazuju da je na dan kada su napadnuti vojnici KFOR-a, Radoičić s drugim naoružanim Srbima boravio na Kosovu i bio spreman za oružani napad.

„Ovo stanje pripravnosti grupe bilo je priprema za izvođenje napada tokom protesta koji su Srbi najavili za 29. maj 2023. godine, na kojem su nasilni srpski demonstranti napali KFOR ispred zgrade Skupštine opštine u Zvečanu oružjem, eksplozivnim sredstvima, molotovljevim koktelima i tvrdim predmetima, usled čega je više od 90 vojnika KFOR-a povređeno, uključujući neke sa teškim telesnim povredama“, navodi se u dokumentu.

Optužnica sadrži dokaze o svim kretanjima koja je grupa izvršila na dan napada u Banjskoj.

Početak realizacije plana za napad započeo je u 02:09 časova, kada su dva kamiona ušla u selo Banjska, koja je grupa koristila kao barikade pre početka napada. Raspodela je, međutim, usledila oko 13 sati kasnije.

Navodi se da nisu svi učesnici napada pobegli u obližnju planinu.

U optužnici su analizirani snimci kretanja automobila marke „mercedes“, koji su dokazali da su njime prevezeni naoružani i uniformisani članovi grupe.

Na osnovu evidencije u bazi podataka i snimaka CCTV sa graničnog prelaza Jarinje, vidi se da je upravo tim vozilom optuženi N.I. napustio Kosovo i otišao u Srbiju u 17.32 časova 25. septembra 2023, dan nakon napada.

Međutim, trojica učesnika napada uhapšena su na Kosovu.

Jedan od njih, V.T, odlučio je da se brani ćutanjem i nije želeo da govori pred tužiocem.

Dvojica su, navodi se, ipak progovorila. B.S. je u policijskoj stanici u Mitrovici izjavio da je dan pre napada otišao u Rašku, gde se sastao s još dvojicom optuženih, i da su se organizovano sa tri ili četri automobila uputili ka selu Banjska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari