Koje se javne ličnosti nalaze na lokalnim listama koalicije oko SNS u Beogradu? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Da li zbog činjenice da ovoga puta izlazi na izbore u nikad većoj koaliciji ili nečeg drugog, tek na listama za opštinske izbore partija okupljenih oko Srpske napredne stranke ima nešto manje javnih ličnosti nego ranije, pise portal N1.

Tu su i neka poznata imena sa ranijih izbora. Najviše javnih ličnosti i visokih funkcionera koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke ima na opštinama Savski venac i Zvezdara, dok se na Vračaru može reći da je najuže stručno profilisana.

Na Savskom vencu tu su bivši teniski reprezentativac, a sada preduzetnik Janko Tipsarević, nekadašnja portparolka Hitne pomoći, doktorka u penziji Nada Macura i bivši fudbaler Nikola Lazetić.

Na listi za Savski venac je i republička poslanica Sanja Džajić, najpoznatija po tome što je ćerka slavnog fudbalera Dragana Džajića, a kandidatkinja je i Andrea Arsović, reprezentativka u streljaštvu. Listu predvodi Zoran Džamić, urolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a četvrti na listi je aktuleni predsednik opštine Savski Venac Miloš Vidović.

Na Zvezdari listu vodi nova direktorka Torlaka i nekadašnja ministarka Darija Kisić i potpredsednik Vlade Siniša Mali. Još uvek aktuelna zamenica predsednika opštine Dragana Đurić je na 13. mestu, a na listi nema predsednika Zvezdare Vladana Jeremića.

Lekarska lista na Vračaru

Jedina javna ličnost na listi oko SNS u opštini Stari grad je bivši rukometaš Nedeljko Jovanović. On je član aktuelnog veća opštine Stari Grad, a kako su tvrdili u Stranci slobode i pravde na njegovoj adresi na Starom gradu su bila prijavljena 42 birača. Podržava SNS od 2020. godine.

Jovanović je na mestu broj dva, a nositeljka liste je Jelena Drulović, profesorka neurologije na Klinici za neurologiju Kliničkog centra Srbije (KCS). Ona je bila na listi za beogradske izbore decembra 2023. godine. Bila je aktivna tokom prethodne kampanje i na mitinzima van Beograda. Njena stručnost nije upitna, ali joj kolege prebacuju što na mitinzima SNS ulepšava sliku o stanju zdravstva u Srbiji.

Na Vračaru oko SNS je okupljena velika koalicija sedam stranaka. Listu karakteriše čak šest lekara na prvih devet mesta. Nositeljka je Sanja Radojević-Škodrić, direktorka Republičkog zavoda za zdrastveno osiguranje (RFZO). Ona je nedavno važila za jednog od kandidata za mesto ministarke zdravlja. Iza nje je profesor i član aktulenog opštinskog veća Vračara Dragi Lukić, dok je predsednik opštine Milan Nedeljković treći na listi. Kada su u pitanju javne ličnosti na 16. mestu se nalazi sportski novinar Zvonimir Zvonko Mihajlovski.

Grčić u Grockoj, Šešelj u Zemunu

Političar Milorad Grčić, poznat pre svega kao direktor Elektroprivrede Srbije u periodu kada je zbog loženja blata umesto uglja dogodio kolaps sistema plaćen milijardu evra, na drugom je mestu liste okupljene oo SNS u Obrenovcu.

Prvi na listi vladajuće koalicije u Zemunu je Branislav Prostran, zamenik direktora državnog preduzeća Jugoimport SDPR, koje se bavi prometom naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije. Aktuelni predsednik zemunske opštine Gavrilo Kovačević je na drugom mestu, dok je na poziciji broj sedam zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, inače apsolvent prava.

Na prvom mestu izborne liste za Novi Beograd nalazi se kardiolog Marija Zdravković, narodna poslanica te stranke u aktuelnom sazivu parlamenta, a sledeći na listi je predsednik novobeogradske opštine Bojan Bovan. Izbornu listu vladajuće koalicije na Čukarici predvodi donedavni predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, dok je na poziciji broj dva prvi čovek čukaričkog odbora SNS Rade Petrović.

U Sopotu je sve po starom. Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot već 30 godina, je prvi na listi, a na drugom mestu je njegov zamenik i nekadašnji fudbaler Vladan Lukić koji je na toj poziciji od 2008. godine. Milosavljević je nekada bio kadar Socijalističke partije Srbije (SPS), a sada je kao i Lukić među naprednjacima.

Na ostalim opštinskim listama nema javnih ličnosti i istaknutih političara, već su u pitanju kadrovi na lokalu ili aktuelno rukovodstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari