Koje uslove mora da ispuni Tonino Picula da bi se kvalifikovao za susret sa Vučićem? 1foto (BETAPHOTO/European Parliament/Michel CHRISTEN)

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izneo je uslove koje novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Tonino Picula, mora da ispunu da bi se sastao sa njim.

On je gostujući na televiziji Prva na pitanje o tome kako će se ponašati kada bude Picula dođe u Beograd, ironičmo naveo da „tri noći neće da spava“.

– Mora da ispunu određene zahteve koje suverena država postavlja pre neke ljude – kazao je Vučić.

Dodao je da Picula ima s kim da se sretne, sa nevladinim organizacijama i opozicijom.

Na pitanje da li je njegova obaveza da se sretne sa Piculom, kaže nije, ali da se on sastajao sa svima. Podsetio je da je Picula tražio sankcije za Srbiju i optužio crkvu za terorizam nazvavši je delom Crne ruke i delom šire obaveštajne zajednice.

– Čovek koji je govorio svašta protiv naše zemlje i protiv Rezolucije o Jasenovcu, a pozivao na usvajanje Rezolucije o Srebrenici. Uvek je imao antisrpsku politiku, ali nemam ništa protiv. Tonino Picula nikada neće voditi politiku Srbije. Još sto života da živi, neće je voditi do maja 2027. A posle još mnogo će morati vremena da prođe da dođu oni kojima će ovakvi moći da naređuju – poručio je Vučić.

Kaže da mu je zabavna ova priča, te da bi se jako radovao susretu.

– Ali moraće da ispuni uslove da bi se kvalifikovao da dođe do mene. Moraće lepše i pristojnije da govori o Srbiji, istinu da govori, a ne laže. A živ nisam od straha od njegovih izveštaja u EP. Ne mogu da vam objasnim koliko se tresem od celog EP i Tonina Picule zajedno – poručio je Vučić.

Državni vrh negodovao je na vest o izboru Picule.

Srbija je dobro razumela poruku koju joj je Evropski parlament poslao postavljajući Tonina Piculu za izvestioca Evropskog parlamenta, izjavio je Vučić.

Dok je predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je da je Srbija „jasno i glasno“ razumela poruku Evropske unije.

„E, svaka vam čast. Sve smo razumeli“, napisala je Brnabić na društvenoj mreži Iks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari