Koji zahtev EU zabrinjava Gujona? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon ocenio je danas da veoma zabrinjava zahtev Evropske unije (EU) da Srbija preduzme hitne mere u borbi protiv spoljnih uticaja i zabrani rad medijske kuće RT (Russia today) u Beogradu, dodajući da to podseća na period komunizma.

Taj zahtev „podseća na period komunizma tokom kojeg je cenzura bila primenjivana u Jugoslaviji u ime borbe protiv štetnih ili nepoželjnih ideja“, objavio je Gujon na društvenoj mreži Iks.

Gujon smatra da je taj zahtev u suprotnosti sa vrednostima pluralizma, tolerancije i slobode govora u koje Srbi veruju i za koje su se borili mnogi srpski intelektualci koji su bili zatvarani i ubijani zbog toga.

„Iz ovih razloga, siguran sam da će Srbija zdušno nastaviti da promoviše medijsku raznovrsnost kao i slobodu mišljenja. Pozivam sve iskrene demokrate iz EU da učine isto“, naveo je Gujon.

Reporteri bez granica su na mreži Iks pozdravili pozitivan stav EU komisije o njihovom apelu da Srbija preduzme hitne mere u borbi protiv spoljnih uticaja i zabrani rad kancelarije RT u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari