Koju viziju ima Marko Đurić, novi šef srpske diplomatije? 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas u Beogradu da je strategija Srbije da nastavi put ka Evropskoj uniji ali i nastojanje da održi prijateljske odnose i sa SAD i sa Rusijom.

„Moja vizija kao novog ministra spoljnih poslova je da unapredi strateški put Srbije ka Evropskoj uniji i da jačamo jačam saradnju sa drugim državama sveta. Da gradimo ;nova prijateljstva a da ne zaboravimo stara. Negujemo odnose sa SAD i sa Rusijom a gradićemo odnose i sa afričkim državama“, kazao je Đurić na ;otvaranju međunarodne naučne ;konferencije „Kvadratura kruga: Upravljanje promenama u savremenim međunarodnim odnosima“.

On je u Rektoratu Univerziteta u Beogradu kazao da je ;Srbija uspela da za manje od decenije više od dva puta uveća svoju ekonomiju iako se nalazi na „strateškoj raskrsnici i geopolitički izazovnom mestu“ i pored ekonomske krize, ratova i globalnih nesigurnosti“.

„Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku i uvek se drži principa međunarodnog prava“, kazao je Đurić i kritikovao selektivnu ;selektivnu primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je dodao da je jednostranim proglašenjem Kosova 2008. godine pogaženo i međunarodno i unutrašnjo pravo Srbije.

„To (proglašenje Kosova) je grubo kršenje međunarodnog prava ali je još gore ono šta se dešava na tereneu i taj strahoviti teroro prema srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji“, kazao je Đurić.

Na konferenciji, koju organizuju Institut za međunarodnu politiku i privredu i Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu, učestvovaće profesori i istraživači iz 12 zemalja.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao i da je izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bio „srman potez“.

„Rezolucija ima negativan uticaj na region. ;Predstavlja korak unazad u procesu pomirenja. ;Srbija uvažava sve žrtve ratova i sve žrtve Srebrenice ali traži da se one ne koriste u ;političke svrhe koje dodatno stvaraju podele u regionu“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari