Zlatko Kokanović za Danas o pokušaju razbijanja velikog ekološkog protesta: Ovde jedino Služba radi svoj posao 1foto: Amir Hamzagić/ATAImages

Organizatori ekološkog protesta “Rudnika neće biti” zakazanog za subotu u 19 sati na beoradskim Terazijama neće menjati mesto okupljanja zbog pripadnika udruženja “Dostojni Srbije”, koji od srede uveče kampuju na tom mestu s ciljem da spreče „novi 5. oktobar“ koji, kako tvrde, žele da izazovu organizatori protesta protiv Rio Tinta.

– Mi ćemo po svom planu, a oni neka rade po svom – kaže za Danas Zlatko Kokanović, predsednik udruženja „Ne damo Jadar“ iz Gornjih Nedeljica, odgovarajući na pitanje planira li se pomeranje skupa sa Terazija.

Kako dodaje, protest je reagularno prijavljen već sedam ili osam dana, a i vreme je određeno.

– Očigledno je da oni rade za režim i da ih je neko poslao tu. Isto se desilo pre dve godine kad smo mi kampovali ispred zgrade Predsedništva, a oni su bili ispred Skupštine. I kad god smo imali neke programe, oni su puštali glasnu muziku. Oni nama ne smetaju. Nek oni rade svoj posao. Valjda imaju svoj posao i gazdu i moraju da odrade za šta su plaćeni – navodi on.

Upitan strahuje li od sukoba i kako ih sprečiti, odgovara da ekološke organizacije organizuju miran i dostojanstven skup.

– Ne planiramo nemire i nerede da pravimo. Imamo veliki broj redara koji će obezbeđivati skup. Valjda će tu biti i narodna policija koja će obezbeđivati skup i koja će voditi računa da ne dođe do incidenata. Ona služi narodu – nada se on.

Na pitanje kakvu reakciju očekuje od policije, kaže da je milicija narodna i da treba da vodi računa o svom narodu i da ga štiti.

A kada je reč o očekivanjima od policije na blokade posle protesta, koje najavljuje njegov kolega i saborac Nebojša Petković, kaže da ne mogu nikako da znaju kako će reagovati nadležni.

– Sve zavisi kako im bude naređeno. Na primer, u Loznici su dobili nalog da moraju da intervenišu. Ne bi me iznenadilo. Ali bože moj. Svako treba da radi svoj posao. Mi nemamo problem sa time – navodi.

Kokanović nije mogao da kaže detalje o blokadama, a na pitanje zašto se to krije, da li iz bezbednosnih razloga, kaže “ne možemo im omogućiti da znaju sve unapred”.

– Mada njihove bezbednosne službe veoma dobro rade. To je jedina državna služba koja radi svoj posao. Čak možda, ili sigurno, i sad slušaju ovaj razgovor. Želimo im srećan rad i nek svako radi svoj posao, ali mora biti i nekih iznenađenja. Sve će se znati u subotu na skupu – ističe on.

Upitan da li će govoriti neko iz inicijative ProGlas, kaže da se još pravi lista govornika.

– Ništa još nije definitivno. Ne mogu vam reći. Biće poznate ličnosti, neko iz ekoloških organizacija, možda neko od sportista – zaključuje on.

Podsetimo, ekološke organizacije pozvale su građane na skup u Beogradu jer niej ispunjen zahtev sa protesta u Loznici kada je vlasti dat rok od 40 dana da usvoji zakon kojim se sprečava iskopavanje litijuma i otvaranje rudnika u dolini Jadra komapnije Rio Tinto. Prethodnih dana u tridesetak gradova širom Srbiej oranizovani su protesti istim povodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari