Jadranka Jovanović: Kolege iz Italije su očajne 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Situacija sa korona virusom nije me zatekla, jer su me moje kolege, pevači iz Italije svakodnevno obaveštavali šta se tamo dešava i kako bolest eskalira i ko njihov zdravstveni sistem iz dana u dan posustaje.

Bila sam suočena sa njihovim očajem zbog otkazivanja svih ugovora i zatvaranja teatara. Sve to sam znala, ali me je ipak iznenadila eruptivnost širenja virusa u svetu i kod nas, nemanje iskustva sa ovom bolešću i učenje u hodu na iskustvima koja su tek od pre par meseci – kaže za Danas operska diva i poslanica u Skupštini Srbije Jadranka Jovanović. Dodaje da je vrlo brzo nakon Italije sve stiglo i kod nas i da je njena matična kuća – njeno Narodno pozorište zatvoreno, kao i sva ostala pozorišta.

Ona kaže da je bolest toliko brzo stigla u Srbiju da nije uspela da nabavi nijednu masku za sebe i svoju staru majku, kao ni ostala sredstva za dezinfekciju kuće.

„Imam sto mililitara alkohola i nikakvih zaliha hrane. Pre neki dan sam prvi put izašla napolje sa maskom koju sam sama napravila. Napravila sam je od papira za pečenje u rerni, jer je taj papir dovoljno izdržljiv, slabo propušta vazduh i dovoljno je čvrst, a ipak nije toliko krut da smeta. Pošto nemam sredstva za dezinfekciju, napravila sam sama neku smešu. Pomešala sam alkoholno sirće sa sodom bikarbonom i sokom od limuna. Nije savršeno, ali poslužiće“, objašnjava Jovanovićeva.

Dodaje da je, pored svega što nam se dešava i dramatičnih upozorenja koje slušamo, postigla harmoniju sama sa sobom da je u ovom trenutku najvažnije ostati pribran, voditi računa o najstarijima oko sebe i o sopstvenom stanju duha i imunitetu.

Sagovornica Danasa kaže da spada u disciplinovane osobe i da se trudi da se pridržava svih uputstava koje su propisali stručnjaci i država. Na pitanje kako na nju deluju dramatična obraćanja predsednika države i čelnih ljudi ona kaže da tu nema ničeg dramatičnog i da je dobro i na vreme upozoriti ljude.

„Šta treba da me uspaniči, možda vojska na ulicama ili upozorenje predsednika da ćemo možda ostati bez najmilijih. On verovatno zna mnogo više od nas i zato takva upozorenja. Uostalom i Angela Merkel je saopštila da će 80 odsto Nemaca biti zaraženo, dok je Boris Džonson govorio o prirodnoj selekciji. Naša država je reagovala pravovremeno i fascinirana sam preduzetim merama, posebno programom za decu koji je sproveden u tako kratko vreme“, kaže Jovanovićeva. Ističe i da ona strogo poštuje preduzete mere i da joj ne padaju teško.

Napominje da je konačno počela da sređuje svoj muzički materijal, odnosno sve ono što je mesecima odlagala. „Kupila sam vitrinu za note, DVD, CD-ove, i sad ću, s obzirom da gotovo ne izlazim iz kuće sve to da klasifikujem. Dovešću do perfekcije i svoje muzičke snimke“, poručuje Jadranka Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari