Koliko je predloga u igri: Nemačka fondacija u Prištini predstavlja svoj nacrt u kome je ZSO preimenovana 1Foto: Printscreen/TV Most

Nemačka Fondacija Fridrih Ebert (FES) najavila je da će u ponedeljak, 30. januara, objaviti nacrt statuta Zajednice srpskih opština, kojoj su, preformulisali i naziv u „Zajednica opština u Republici Kosovo u kojima je zajednica kosovskih Srba većina“, preneo je albanski portal Reporteri (Korespodenti), a prenosi portal Kosovo onlajn.

U zvaničnom pozivu na događaj, navodi se da je reč o prezentaciji statuta „Asocijacije opština u Republici Kosovo u kojoj je zajednica kosovskih Srba većina“, koji je, kako se dodaje, izrađen u partnerstvu sa Evropskim institutom za mir.

U saopštenju FES se podseća da su prošle godine udružili snage sa Evropskim institutom za mir i organizovali seriju radionica “o nerešenim pitanjima između Kosova i Srbije“, kroz koje su razgovarali i bavili se najhitnijim pitanjima i izazovima u vezi sa implementacijom prvog sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji je prethodio izradi statuta.

Dodaju da je proces izrade statuta uključio konsultacije sa stručnjacima, akademicima i profesionalcima, koji rade ili učestvuju u Briselskom dijalogu.

„Zato, u visoko politički instrumentalizovanom okruženju, objavljivanje naše verzije nacrta treba posmatrati više kao polaznu tačku za doprinos zasnovan na dokazima”, navodi se u saopštenju FES.

Dodaje se da žele da podstaknu javnu raspravu i ponude preporuke o formiranju ZSO.

Koliko je predloga u igri: Nemačka fondacija u Prištini predstavlja svoj nacrt u kome je ZSO preimenovana 2
Prinskrin Kosovo onlajn

“Naš rad je bio vođen samo motivacijom da doprinesemo početku značajne javne rasprave i da ponudimo naše preporuke formirane kroz relevantnu domaću i međunarodnu ekspertizu, kao što smo to radili u prošlosti o različitim političkim i društveno-ekonomskim pitanjima“, navodi se u saopštenju FES.

Ovaj događaj najavljen je dan uoči sastanka američkog ambasadora u Prištni Džefri Hovenijera sa svim strankama o ZSO 31. januara.

Hovenijer je danas posle otvaranja međunarodne konferencije o sajber bezbednosti u Prištini odbio da odgovara na pitanja novinara o najnovijim događajima na Kosovu.“Ne. Imam mnogo stvari da kažem sledeće nedelje“, naglasio je Hovenijer.

Upitana o tome da li će prisustovati ovom sastanku, Rada Trajković, članica koalicije Sloboda, koja je učestvovala na kosovskim izborima, i čiji je drugi lider Nenad Rašić zamenio minstra iz Srpske liste, bliske vlasti u Srbiji, u vladi Kosova, rekla je za Danas da će se Rašić odazvati pozivu.

– Ne idem na taj sastanak. Poziv ima Rašić, ministar, ali, svejedno, ima načina da se posmatra ceo taj proces i da se pozdravi. Obaveza je bila Srbije da sa grupom Srba napravi dokument i nacrt ZSO što nikada nije uradila jer je u lutanjima šta hoće sa Kosovom, s obzirom na to da je u projektu podele Kosova. Tako da od toga nije bilo ništa, što je još jedan dokaz njihove nezainteresovanosti. Ali, institucionalno, unutar američke ambasade počinju razgovori 31. januara, gde su pozvani i predstavnici partija i nevladinih organizacija na razgovore, koji će biti potpuno zatvoreni za javnost. To je nagoveštaj da će Amerika, pre implementacije dogovora o projektima približavanja ili puta Kosova u međunarodne institucije, morati da se reši formiranje ZSO, izjavila je Rada Trajković.

Srpske vlasti međutim tvrde da su ispunile sve obaveze u formiranju ZSO i da je sprovođenje dogovora o tome blokirala Priština.

Marko Đurić, sadašnji ambasador Srbije u Vašingtonu, a prethodno uz predsednika Srbije glavni pregovarač u ime Beograda u svojstvu direktora vladine Kancelarije za KiM, odbacio je za dnevnik Politika sve navode da nisu ispunjene naše obaveze u vezi ZSO.

On je podsetio na Principe za formiranje ZSO koji su potpisani 2015. godine.

„Reč je o 23 principa kojima se Priština saglasila u pisanoj formi i uz potpis tadašnjeg predsednik pokrajinske vlade Ise Mustafe, za punu razradu širokog spektra nadležnosti ZSO“, naveo je Đurić.

Kazao je da za njih postoje garancije tadašnje potpredsednice Evropske komisije.

Đurić je naveo da je kriza u dijalogu započela kada je „Ustavni sud Kosova“ poništio 22 od 23 principa.

O nacrtu ZSO, Politika je objavila, da tek pošto principe usvoji Ustavni sud Kosova, upravljački tim, koji čine četvorica Srba, treba da izradi Nacrt statuta Zajednice srpskih opština i dostavi ga Briselu.

Potom bi trebalo da delegacije Beograda i Prištine u sedištu EU usaglase detalje pomenutog dokumenta.

Upravljački tim za uspostavljanje ZSO, koji bi trebalo da piše nacrt, ima četiri člana, predstavnika srpskih opština sa severa i juga Kosova – Igor Kalamar, Dejan Radojković, Vinka Radosavljević i Svetislav Durlević, tvrdi Politika.

Srpska strana tvrdila je dosad da je, prema dosadašnjim birseslskim sporazumima, samo ovaj Upravljački tim nadležan da izradi Nacrt statuta ZSO.

U aprilu prošle godine ponovo je zatraženo od Brisela da sazove sastanak na visokom nivou, na kojem bi bio predstavljen nacrt statuta ZSO, ali EU do danas nije sazvala taj sastanak.

Međutim, i u Beogradu i u Prištini, manje ili više otvoreno se tvrdi da su dosadašnji Briselski sporazumi praktično stavljeni van snage, i da je sada na stolu samo francusko-nemački plan o kome se pregovara intenzivno, ali iza zatvorenih vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari