Koliko je realan referendum o EU? 1Foto: Bojan Cvejić

Milan Stamatović, član Predsedništva SNP i kandidat za predsednikaSrbije, pokrenuo je inicijativu da se na dan predsedničkih izbora održi referendum sa pitanjem žele li građani uopšte da Srbija postane članica Evropske unije.

Da li je Stamatovićev predlog realan i koristan za Srbiju za komentarpress.net komentarisali su Cvijetin Milivojević, politikolog i direktor PR agencije Pragma, Vladimir Pejić, direktor Faktor plusa, i Đorđe Vukadinović, politički analitičar i opozicioni narodni poslanik.

Milivojević: Nikad niko građane ove zemlje nije pitao da li žele da Srbija uđe u EU

Hrabar zahtev Milana Stamatovića, neka vrsta rukavice izazova u lice svima onima iz vlasti, ali i opozicije koji su, kao „slobodni zidari“, ujedinjeni u svojevrsnoj zaveri ćutanja oko masonske mistrije zvane „EU nema alternativu“. Niko nikada građane ove zemlje nije pitao da li žele da Srbija uđe u Evropsku uniju, Tunguziju, Tanganjiku, Zanzibar, Obalu Slonovače, Severnu Koreju ili, možda, na ostrvo Bora Bora. EU se indoktrinira kao „gotova stvar“, kao aksiom koji je neupitan. A i ovi koji stidljivo tražuckaju referendum, ali samo u vezi sa ulaskom u NATO, nikada nisu, kao Stamatović, zahtevali narodno izjašnjavanje sa jedino meritornim i poštenim pitanjem: „Da li ste za ulazak u EU, ako je uslov za to odricanje od Kosova i Metohije i uvođenje sankcija Rusiji?“ 

Pejić: Zahtev nije besmislen, ali je nerealan

Po mom mišljenju, radi se o jednom nerealnom, ali vrlo doslednom stavu i zahtevu gospodina Stamatovića, na čijem insistiranju očigledno ostvaruje utvrđivanje svog biračkog tela, kao i glasača političara sa sličnom politikom (makar deklarativno), poput Boška Obradovića i drugih. Svakako, zahtev nije besmislen, ali mislim da krupna pitanja poput ovog, zahtevaju sagledvanje iz više uglova uz ozbiljnu analizu štete i koristi, koje nastaju kao posledica.

Vukadinović: Dobra i nerealna ideja

To je interesantna inicijativa i mislim da je to dobro za Srbiju. Sklon sam da podržim ovu ideju, ali mislim da od realizacije te ideje neće biti ništa. Vučiću ne odgovara takva vrsta diferencijacije na političkoj sceni, zato što Vučić skupla glasove i pristalica i protivnika ulaska Srbije u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari