Koljići: Političari koriste Mirditu za nacionalističku propagandu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Pozorišni reditelj sa Kosova Kuštrim Koljići izjavio je u intervjuu za današnje izdanje nedeljnika „Radar“ da je poznato da političari koriste festival „Mirdita, dobar dan“ za održavanje svojih nacionalističkih imidža i profila, da je to pogrešno i da je i sada festival iskorišćen za nacionalističku propagandu.

„U ovom trenutku u interesu političara je da ovakvu atmosferu održavaju što duže“, rekao je Koljići.

On je dodao da je „Mirdita, dobar dan“ mali prozor koji je ukazivao na to da je opstala mogućnosti politilčkog dijaloga između Kosova i Srbije i da su jedino kroz taj festival dva naroda imala prilike da međusobno komuniciraju, da razmene soipstvene narative, bez dogmi i propaganti.

Koljići: Političari koriste Mirditu za nacionalističku propagandu 2
Foto: M. Miljković

„Sada je očigledno da Vučić želi da zatvori i ovaj mali prozor, a to je pogubno, posebno za društvo u Srbiji. Jer mi se jesmo osećali loše u Beogradu – bili smo izoloivani, pretili su nam, napadali, ali posle svega, mi smo se ipak vratili kući. Ali ono što se dešava mojim kolegama, aktivistima i umetnicima u Srbiji je zaista neverovatno“, rekao je Koljići.

On je ukazao da je festival prošle godine održan na Kosovu, da je bilo pojedinačnih optužbi za saradnju sa Beogradom, ali da nije bilo fizičkih protesta. „Mi nismo ovde da bismo pothranjivali nacionalistički ego bilo koje strane. mi im se suprotstavljamo“, rekao je Koljići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari