Pretres kuće Darka Mladića, sina haškog optuženika Ratka Mladića, obeležio je jučerašnje prepodnevno zasedanje Skupštine Srbije. Naime, poslanici Srpske radikalne stranke na samom početku jučerašnje rasprave o amandmanima na zakon o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, saopštili su da interventne jedinice policije obavljaju pretres kuće Darka Mladića.

Vjerica Radeta (SRS) zatražila je od ministarstava pravde i unutrašnjih poslova da hitno zatraže obaveštenje zbog čega se „uznemirava porodica Darka Mladića“ i šta u njegovoj kući traži interventna jedinica. Ona je rekla da je u kući Mladića i šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović koji kao građanin prisustvuje pretresu kuće.

– Upozoravam vas da će, ukoliko se odmah ne prekine ta besmislena akcija, svi poslanici SRS-a otići u kuću Darka Mladića i pozvaćemo Beograđane da nam se pridruže. Moramo da štitimo prava svih građana što nadležni organi u Srbiji verovatno nemaju nameru. Moguće je da ste vi, gospođo Malović, već naoštrili pero za izručenje Ratka Mladića. Pošto ne možete da ga nađete, ne biste smeli da uznemiravate porodicu Darka Mladića koji nije odgovoran za ono za šta optužujete njegovog oca – rekla je Vjerica Radeta.

O istoj temi, javljajući se po Poslovniku, pričali su i ostali članovi Srpske radikalne stranke. Zoran Krasić konstatovao je da se BIA otrgla kontroli i da bi bolje bilo da se bori protiv korupcije i narkomanije, a ne da pretresa kuću Mladića. On je rekao i da vladajuća koalicija želi da prikrije aferu u Građevinskoj direkciji Srbije na čijem čelu je kadar DS i izneo je podatke o tome kako je finansirana izborna kampanja ove stranke. Milorad Buha upitao je ko u društvu ima pravo da krši osnovna ljudska prava – na rad, normalno poslovanje i funkcionisanje privrednog preduzeća. On je podsetio da je pre dva meseca slična akcija traženja Ratka Mladića sprovedena pretresanjem privrednog preduzeća „Vujić Valjevo“. Nataša Jovanović (SRS) upitala je i gde je Nada Kolundžija bila dok je Ratko Mladić branio srpske zemlje. Radikali su sa skupštinske govornice vređali Demokratsku stranku i njene funkcionere što se pretvorilo u polemiku sa šeficom Poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nadom Kolundžijom.

Ona je negodovala rekavši da Krasić optužuje ljude i da poziva na otpor sprovođenju zakona, što je težak prekršaj i Ustava i zakona.

– Satima i danima slušamo teme koje nemaju veze ni sa čim i koje ne interesuju nikoga. Na kanalu državne televizije ste 20 sati, malo je previše. To nije demokratija i takvu demokratiju nam nećete ovde demonstrirati – napomenula je Kolundžija i pozvala predsednicu parlamenta da se strogo pridržava Poslovnika o radu parlamenta.

Ona je zatražila i da se u danu za glasanje, poslanici izjasne o tome da li su poslanici SRS-a, vređajući sa skupštinske govornice, povredili Poslovnik.

Raspravu mimo dnevnog reda prekinula je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović koja je određujući pauzu, pozvala šefove poslaničkih grupa na konsultacije. Nakon polučasovne pauze poslanici su se vratili raspravi o amandmanima na Zakon o sedištima sudova. Na taj predlog zakona, koji predviđa formiranje nove pravosudne mreže, podneta su 124 amandmana od kojih je Vlada prihvatila 13 koji su postali sastavni deo zakona. Poslanici SRS-a, DSS-a i LDP-a ukazivali su da je smanjenje broja sudova štetno za građane, jer sudovi treba da budu blizu građana. Čulo se i da se ovim predlogom zakona faktički sprovodi centralizacija, a ne racionalizacija sudova u Srbiji.

 

PELEVIĆ: Protivustavan pritisak na porodicu

„Pretres kuće Darka Mladića očigledan je pritisak na porodicu haškog optuženika Ratka Mladića, jer samo naivan čovek može da poveruje da se on krije u stanu svog sina“, rekao je juče novinarima u parlamentu Borislav Pelević, funkcioner Srpske napredne stranke i dodao da je pritisak na porodicu protivustavan, protivzakonit i sraman i za pravosuđe i za policiju Srbije. Pelević je rekao da nalog za pretres, ako ga je neki sudija izdao, nema nikakvo pravno utemeljenje i da samo naivan čovek može da veruje da Darko Mladić, ako ima neku dokumentaciju o svom ocu, to drži u svom stanu. On smatra i da ne postoji nijedan osnov za hapšenje Darka Mladića. „Ako imaju nalog sudije, oni imaju pravo da izvrše pretres. Nemoralno je od bilo kog sudije da izda takav nalog i takvog sudiju bi trebalo automatski smeniti“, rekao je Pelević i dodao da Darko Mladić nije nikoga iz SNS-a pozvao nakon što je policija počela pretres njegove kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari