Komandant KFOR-a: Situacija na Kosovu mirna i stabilna 1Foto: Facebook / KFOR

Komandant KFOR-a Salvatore Kuoci ocenio je da je, uprkos poslednjim događajima na Severu, situacija na Kosovu mirna i stabilna.

„Mogu da kažem da je situacija mirna i stabilna i posle onoga što se dogodilo poslednjih nedelja,“ rekao je komandant KFOR-a za prištinsku agenciju Kosovapress, prenosi portal Kossev.

Nakon ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 16. januara, KFOR i druge institucije bezbednosti se angažuju da održe situaciju mirnom.

Kuoci je rekao da je održao sastanke sa predstavnicima institucija na Severu Kosova da bi postigli dogovor o tome kako zajednički da rade u cilju mirne i stabilne sredine.

„Svim sredstvima se trudimo da ova epizoda koja se dogodila ne bude nešto što će imati uticaja na opštu bezbednosnu situaciju. Zajedno sa svim institucijama i posebno sa međunarodnom zajednicom angažovali smo se da situaciju održimo mirnom. I naša je procena da je bezbednosna situacija vrlo dobra,“ rekao je Kuoci.

Tu ocenu Kuoci je preneo i načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću.

Komandant KFOR-a je ocenio i da KFOR ima vrlo dobru saradnju sa bezbednosnim institucijama Kosova, kao i sa institucijama zemalja regiona.

On je rekao da će KFOR „podržati transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u Oružane snage jedino ako se to ostvari kroz ustavne promene“.

General Kuoci je rekao i da KFOR nema planove da smanji prisustvo svojih snaga na Kosovu.

„Nema plana, nema naznaka da će biti smanjene snage NATO na Kosovu,“ rekao je Kuoči i dodao da će do toga doći onda kada i ako se proceni da je situacija na terenu bolja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari