Komandant KFOR-a traži odgovornost za Zvečan 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Komandat KFOR-a Ozken Ulutaš saopštio je danas da se moraju utvrditi sve činjenice napada na tu vojnu misiju NATO na Kosovu u maju prošle godine u Zvečanu i da učesnici u tom napadu moraju odgovarati.

Ulutaš je rekao da je posle tog nasilja KFOR povećao kapacitete za oko hiljadu vojnika, te utrostručio broj patrola u opštinama na severu Kosova i oko granice sa Srbijom, javlja Radio Slobodna Evropa.

„To je bilo najveće pojačanje našeg kontingenta na Kosovu u toku decenije i to pokazuje da je NATO spreman da sačuva mir“, rekao je Ulutaš.

Više od 90 pripadnika misije KFOR 29. maja 2023. godine teže je i lakše povređeno u nemirima ispred opštine Zvečan. Tom napadu su prethodile tenzije 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada na severu Kosova, protiveći se ulasku novih albanskih gradonačelnika u zgrade opština.

Povodom godišnjice napada, KFOR navodi da je on bio „ničim izazvan i potpuno neprihvatljiv“.

„Danas odajemo počast službi i žrtvi naših kolega, koji su rizikovali živote da bi izvršili svoje dužnosti za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa našom misijom koja proističe iz mandata Ujedinjenih nacija. Njihova hrabrost je pomogla stabilizaciji situacije u toj oblasti i sprečila dalju eskalaciju nasilja“, rekao je Ulutaš.

Kosovo je za ove nemire okrivilo Srbiju, odnosno navelo da iza nemira u Zvečanu stoji zvanični Beograd i „kriminalne grupe bliske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću“.

Beograd je to negirao i odgovornost prebacio na premijera Aljbina Kurtija uz poruku da je njemu „odgovaralo da dođe do sukoba NATO i Srba“.

Na Kosovu je do sada uhapšeno desetak osoba zbog „učestvovanja u nasilnim protestima“ i napada na pripadnike KFOR.

KFOR je ranije poručio da se nada da i vlasti u Beogradu istražuju osobe koje su se posle nereda „vratile u Srbiju“, te da se očekuje da svi počinioci budu „hitno procesuirani“.

Nadležne institucije u Srbiji do sada se nisu oglašavale po tom pitanju, odnosno ne zna se da li srpske vlasti vode neki proces protiv osoba koje su učestvovale u napadu na KFOR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari