Komandant Kfora sa svečanocti povodom dana oslobođenja Kosova: Uloga misije NATO ostaje suštinska 1Foto: Kosovo Online

Uloga Kfora ostaje suštinska, poručio je komandant ove Nato misije, general-major Ozkan Ulutaš, na svečanosti povodom četvrt veka službe Kfora na Kosovu koja je održana u Kampu „Filmski grad“ u Prištini.

Komandant Kfora, general-major Ozkan Ulutaš istakao je da je privilegija stajati sa pripadnicima Kfora kao komandant najduže misije u istoriji Alijanse, prenosi Kosovo Online.

„Kfor predstavlja opipljivu, dugogodišnju i postojanu posvećenost Natoa bezbednosti širom Kosova i regionalnoj stabilnosti, zahvaljujući svakodnevnoj posvećenosti i profesionalizmu njegovih vojnika i civilnog osoblja“, rekao je Ulutaš.

On je zatim odao počast onima koji su izgubili živote služeći u okviru misije.

„Bez posvećenosti stotina hiljada muškaraca i žena koji su služili pod Kforom u poslednjih 25 godina, Nato ne bi mogao da igra tako ključnu ulogu na Kosovu i na Zapadnom Balkanu“, dodao je on.

Istakao je da uloga Kfora ostaje suštinska.

„Čast mi je da nastavim da delim ovo putovanje sa vama i neću štedeti truda, zajedno sa hiljadama žena i muškaraca u uniformama, iz Nato saveznika i partnera, kojima sa ponosom komandujem“, istakao je komandant Kfora.

Događaju su prosustvovali kosovska predsednica Vjosa Osmani, šefovi Misije Evropske unije za vladavinu prava (Euleks), Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (Unmik), Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Oebs), specijalni predstavnik Evropske unije, kao i brojni ambasadori zemalja koje služe u Kforu i verski lideri.

„Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, da obezbedi mirno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. Kfor je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i Euleksa, sa kojima radimo u bliskoj saradnji“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari