Kome sve smeta rad Anketnog odbora i zašto? 1Printskrin parlament.rs

Moglo se i očekivati da će Anketni odbor čiji je cilj utvrđivanje okolnosti pod kojim su se dogodila dva masovna ubistva početkom maja biti ukinut.

Iako je za njegovo formiranje glasala velika većina poslanika vlasti i opozicije, njegovo saplitanje traje otpočetka.

Već tokom konstituisanja Anketnog odbora pokazalo se da je on i formiran pod političkim pritiskom, zbog građana koji šetaju, „Srbije protiv nasilja“, ali da ne postoji iskrena želja da se dođe do nekih odgovora, koji su izostali nakon dva masovna ubistva u osnovoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima oko Smedereva i Mladenovca, a u kojima je ugašeno devetnaest mladih života.

Prvi kamen spoticanja bio je izbor Marinike Tepić za predsednika Anketnog odbora.

Nekoliko dana pred njen izbor Dveri su ocenile da su patriotske stranke većinska grupacija i da njima pripada mesto predsednika, kao i da je pukovnik Ljubiša Đurković idealan kandidat.

Kao da niko iz ove patriotske grupacije nije pročitao ono za šta je glasao i o čemu se raspravljalo bezmalo dvadesetak dana u parlamentu. A to je da mesto predsednika Odbora pripada najvećoj opzicionoj stranci, dok mesto zamenika ide najvećoj poslaničkoj grupi.

Zato su naprednjaci morali da razreše opoziconi gordijev čvor, pa je tako Tepićeva izglasana za predsednika, uz prethodno izvlačenje njenih izjava iz prošlosti.

I baš kada se taj konstitutivni deo završio, kako tako, u nategnutoj atmosferi, usledilo je novi udar na Anketni odbor koji izgleda niko, osim jednog dela opozicije ne želi.

Oglasili su se advokati roditelja stradale dece iz „Ribnikara“ , koji su ocenili da je Anketni odbor nepotreban, i da ne bi trebalo ometati sudski postupak.

I nije bilo dovoljno što je advokat roditelja jednog stradalog deteta objasnio da to nije stav svih roditelja i da sudski postupak ide svojim tokom, kao i da zadatak odbora nije da sudi bilo kome, da se neće bavi krivicom, svedocima, već okolnostima koje su doveli do tragedije.

Međutim u samo dva dana ponovo su usledili novi udari na Anketni odbor, odnosno Marinku Tepić, kojoj je zamerena izjava da roditelji nemaju tapiju na bol, iako je ona objasnila da je izjava izvučena iz konteksta.

Ta izjava, ipak je poslužila nekim poslanicima da zatraže njenu smenu. Socijalisti su otišli korak dalje i tri dana od konstituisanja Odbora zatražili njegovo ukidanje, da bi taj zahtev ponovili i advokati stradale dece iz Ribnikara.

Nepoznato je kakav je stav roditelja stradale dece iz Dubone i Orašja.

Zbog čega i kome je toliko sporan rad Anketnog odbra nije potpuno jasno, iako se čini da orkestrirani napadi dolaze sa svih strana.

Možda razloge treba tražiti među ličnostima koje bi trebalo Anketni odbor da ispita, a na listi imena su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Bratislav Gašić, Veselin Milić, kao i viši javni tužilac Nenad Stefanović i Olivera Zekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari