Naprednjaci i socijalisti iz Komisije za spomenike nisu hteli da se po Borki Pavićević nazove trg kod Slavije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Odbornik Skupštine grada iz PSG Vladimir Pajić kaže da Komisija za spomenike i nazive trgova u ulica nije prihvatila predlog da se trg u blizini Slavije nazove imenom Borke Pavićević, borkinji za ljudska prava i osnivačici Centra za kulturnu dekontaminaciju.

„Na današnjoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica nije prihvaćena inicijativa Pokreta slobodnih građana da Trg u blizini Slavije ponese ime Borke Pavićević. Doći će bolje vreme koje će razumeti njen značaj i ulogu“, napisao je on.

Pajić za Danas pojašnjava da iako iako je bilo četiri glasa za, i samo jednim protiv, ostatak članova komisije iz redova SPS, SNS bio je suzdržan pa do potrebne većine za usvajanje inicijative nije došlo.

„Pokret slobodnih građana smatra da je valorizacija lika i dela Borke Pavićević izuzetno važna i nastavićemo da okupljamo ljude oko ove ideje. Očekivano je bilo da katastrofalna politika devedesetih koja se ponavlja neće podržati ovako nešto. Ipak naša je građanska obaveza i dužnost da o Borki Pavićević govorimo i da njen rad i zalaganje za mir cenimo“, navodi Pajić.

Dramaturškinja i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević preminula je 2019. Pokret slobodnih građana je pokrenuo inicijativu da joj se podigne spomenik u Beogradu.

Tim povodom sociološkinja Vesna Pešić je za Danas rekla da je Borka od Beograda napravila bolje mesto za život.

Kako je dodala, podizanje spomenika bivšoj direktorki Centra za kulturnu dekontaminaciju i rediteljki, bilo bi opravdano.

– Umela je da napuni salu i okupi krem Beograda i da se sretnemo na odličnim tribinama. Umela je da okupi važne ljude koji imaju šta da kažu, a kad su dolazili Viktor Ivančić i Boris Dežulović, stajalo se napolju. Borila se za pravdu i ljudska prava i slobode još od revolucije 1968. i od toga da spaja naše posvađane narode i dekontaminira naš region od nesnosnog i zlog nacionalizma zbog koga se ratovalo. Ubeđena borkinja protiv ratova, a sve to u čuveno dobrom i radnom raspoloženju koju je širila oko sebe do dalekog sećanja. Zato da, spomenik našoj velikoj Borki – kazala je Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari