Kosovski ministar: Kosovo nije na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope zbog ZSO 1Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Krešnik Ahmeti saopštio je da Kosovo ni danas nije stavljeno na dnevni red Komiteta ministara Saveta Evrope dodajući da je tome doprineo stav većine zemalja EU da Priština treba da prihvati nacrt statuta Zajednice srpskih opština i da ga uputi Ustavnom sudu.

„Na današnjem sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope, održanom na nivou stalnih predstavnika zemalja članica, nije razmatrana preporuka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u vezi sa primenom Kosova. Iako na ministarskoj agendi 17. maja postoji podrška za uspostavljanje članstva Kosova, stav više zemalja je da Kosovo treba da prihvati nacrt statuta Miroslava Lajčaka za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i da ga uputi Ustavnom sudu, je, učinio da pitanje Kosova danas ne bude na dnevnom redu ministara spoljnih poslova“, naveo je Ahmeti na Fejsbuku, prenosi Kosovo online.

Istakao je da su u poslednje dve godine, detaljni pregledi nekoliko instanci Saveta Evrope potvrdili da Kosovo treba da postane član ove organizacije.

Navodi da je u tom kratkom periodu, proces pristupanja zabeležio izuzetan napredak i da ne preostaje ništa drugo osim konačnog glasanja ministara spoljnih poslova.

„Ipak, verovatno je da će ovo glasanje biti odloženo. Do konačnog odlaganja dolazi kao rezultat konfuzije dva nezavisna procesa, u kom slučaju se Savet Evrope koristi kao poluga pritiska na Kosovo da prihvati nacrt Lajčakovog statuta i da ga uputi Ustavotvornoj skupštini, takođe nedosledan sa procesom dijaloga u Briselu“, istakao je Ahmeti.

Taj novi uslov, upućen kasno i nezvanično, uopšte se, kako tvrdi, ne poklapa sa vrednostima i principima Saveta Evrope i sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Prema njegovim rečima ako postoji nešto iz briselskog sporazuma što bi moglo da se odnosi na članstvo u Savetu Evrope, to je njegov član 4, kojim se Srbija saglasila da ne sprečava Kosovo da se pridruži međunarodnim organizacijama.

„Eventualno odlaganje ograničiće mogućnosti građana, uključujući i srpsku manjinu, da koriste mehanizme Saveta Evrope, uključujući i Sud u Strazburu, za rešavanje svojih prava. Štaviše, odlaganje će poslati veoma uznemirujući signal zemljama regiona. Naredba da poštovanje vrednosti i principa i ispunjavanje standarda, kriterijuma, uslova i preduslova nisu pravi ili dovoljni faktori za napredak u integraciji u evropske institucije, ohrabriće hegemonističke lidere, pošto su prošle godine ohrabreni nekažnjivanjem i maženjem“, naveo je Ahmeti.

Međutim, dodaje da je napredak u poslednje dve godine u procesu članstva u Savetu Evrope nepovratan.

„Kosovo već ima sve potrebne i pozitivnije ocene sa svih relevantnih instanci ove organizacije. Ona će svojim zaslugama neminovno biti punopravni član, ravnopravan među svim ostalim članovima“, zaključio je on.

Ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići ocenio je za Dukađini da je uslovljavanje članstva Kosova u SE sa ZSO od strane aktuelnog rukovodstva Evrope veoma loš signal za nevećinske zajednice na Kosovu.

„Pre svega, Zajednica nije zahtev kosovskih Srba. Po Ustavu, kosovski Srbi imaju pravo i slobodu udruživanja kao i svaka druga zajednica. Drugo, ovakvim uslovljavanjem šefovi nekih od evropskih država, nažalost, pokazuju da nisu toliko zainteresovani za osnaživanje drugih nevećinskih zajednica na Kosovu, poput Roma, Aškalija, Egipćana, Turaka, Goranaca i drugih, koje žele da ima koristi od mehanizama Saveta Evrope. Treće, davanje prioriteta i insistiranje na mehanizmima i entitetima jedne etničke grupe rizikuje stvaranje nevećinske superzajednice na Kosovu, narušavajući tako ustavni sklad koji postoji između nevećinskih zajednica“, rekao je Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari