Komlenski: Uskoro sednica o izmenama Ustava 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Sednica skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj bi se razgovaralo o ustavnim amandmanima koje je Vlada poslala Narodnoj skupštini uskoro bi mogla da bude zakazana. To za Danas kaže Đorđe Komlenski, predsednik tog odbora.

– Nije određen datum sednice, jer još uvek traju konsultacije o nekim detaljima. Ali očekujem da će sednica uskoro biti zakazana – rekao je Komlenski.

Nakon što je Vlada Srbije krajem novembra prošle godine poslala Narodnoj skupštini ustavne amandmane, očekivalo se da će parlament pokrenuti i naredni korak u izmeni Ustava, a to je donošenje odluke o tome hoće li ili ne pristupiti promeni najvišeg pravnog akta države. To se do danas nije dogodilo, a u jasnosti je, čini se, malo zastala dotad zahuktala priča o izmenama Ustava koje se odnose na reformu sudstva i tužilaštva.

Kako je tada navedeno u saopštenju Vlade Srbije, promene ustavnih odredbi „imaju za cilj poboljšanje efikasnosti sudstva koje će se realizovati kroz brže rešavanje predmeta i smanjenje njihovog broja“.

„Usvojenim promenama ojačaće se nezavisnost i integritet sudija, ali i povećati stepen odgovornosti u ovoj oblasti“, navela je Vlada. Međutim, stručna javnost nije se složila sa takvom ocenom i očekuje da Skupština organizuje široku raspravu u kojoj će učestvovati stručnjaci kako bi se predlog Vlade poboljšao.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, za Danas kaže da joj nisu jasni razlozi zbog kojih Narodna skupština ne preduzima ništa u vezi sa promenom Ustava.

– Društvo sudija smatra da nije povoljan momenat za promenu Ustava, da se nedostaci ustavnih rešenja mogu ublažiti odgovarajućim zakonskim rešenjima, ako za tim ima volje, te da je sasvim legitimno ako bi se proces promene Ustava odložio. Međutim, bilo da se taj proces nastavlja ili odlaže, logično bi bilo da se javnost obavesti o tome šta se dešava – zaključuje Boljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari