Komšić: Osuđeni smo na saradnju sa Srbijom 1Foto: FoNet/ AP

Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine je jasan. Tu nema mesta tumačenjima i mišljenju. Zakon kaže da u zgradi Predsedništva BiH može biti izložena samo državna zastava BiH.

Niko nema ništa protiv zastave Republike Srpske, da se razumemo, ali, jednostavno, zakon mora da se poštuje – komentariše za Danas Željko Komšić, član Predsedništva BiH, insistiranje Milorada Dodika, odskoro takođe člana Predsedništva BiH, da ispred njegovog kabineta u Sarajevu stoji zastava RS.

Kako je objašnjeno u kabinetu Milorada Dodika, za njih je ključno da je zastava Republike Srpske bila pred njihovim kabinetom, kao i da je „zastava naše Republike bila tokom zvanične svečane ceremonije predaje akreditiva predsedavajućem Dodiku“.

Milorad Dodik je istakao da će zastava Srpske biti gde god on bude u Predsedništvu BiH jer je izabran u Srpskoj kao srpski član Predsedništva. Dodik je to ponovio u nekoliko navrata, ali je zastava RS, ipak, uklonjena ispred ulaza u Dodikov kabinet u zgradi Predsedništva BiH. Kako su objavili mediji u Sarajevu, to je učinjeno na zahtev kabineta bošnjačkog člana Predsedništva Šefika DŽaferovića, koji, poput sagovornika Danasa, Željka Komšića, tvrdi da se prisustvom zastave Republike Srpske krši Zakon o zastavi BiH.

Ostaje nejasno zbog čega su zastave, njihovo isticanje i simboličke situacije važnije od razgovora i polemike o tome kako da se smanji korupcija i pljačkanje običnih građana, odnosno kako da se društvo reši nacionalističkog tereta, mržnje i netolerancije.

Sagovornika Danasa, Željka Komšića, pitali smo i kako komentariše potez kosovskih vlasti i uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH, na šta je on odgovorio da je to besmislen politički potez.

– To nije u redu potez od strane kosovskih vlasti. Izazvao je i oštre reakcije Amerike i Evropske unije. Mi u Bosni i Hercegovini nećemo vraćati istom merom. Pozivamo kosovske vlasti da povuku taj neprimeren potez. Ovo su, ipak, ekonomske stvari koje nemaju veze sa politikom – ističe član Predsedništva BiH za naš list.

Upitan da li se polemika koju je nedavno vodio sa pojedinim srpskim zvaničnicima, koji su njegovu izjavu o tome da je „granica sa Srbijom na Drini i da to treba poštovati, jer će u suprotnom, biti problema“, protumačili kao nekakvu pretnju, završila mimo javnosti, Komšić kaže: „Oni tu moju izjavu očigledno nisu ni pročitali, jer ja nisam rekao ništa novo niti sporno. Da su je pročitali kako treba, ne bi mogli da imaju takve reakcije“.

– Mi smo osuđeni na saradnju, i sa Srbijom i sa Hrvatskom, i tu nema nikakve dalje priče – zaključuje Komšić za Danas.

Saradnja sa Dodikom

Odlazeća američka ambasadorka u BiH Morin Kormak, u razgovoru sa novinarima juče je rekla da će Vašington, iako je pod sankcija SAD, sarađivati sa Miloradom Dodikom kao izabranim članom Predsedništva BiH iz poštovanja prema toj instituciji i ulozi koju ima u tom telu.

Kad se ugasi svetlo…

Sarajevo – Kad se svetla ugase, DŽaferović ide sa leve, a ja sa desne strane, pa ko pre stigne do zastave, skloni je, rekao je Željko Komšić u šaljivom tonu, aludirajući na serijal sa zastavom RS, koja je nekoliko dana u više navrata postavljena i uklonjena ispred Kabineta, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari