Komšić: Ulazak desničarskih stranaka u Skupštinu Srbije dodatna radikalizacija stanja u toj zemlji 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da će ulazak ekstremno desničarskih stranaka u skupštinu Srbije značiti dodatnu radikalizaciju političkog života u Srbiji.

„Međutim, nisam sklon verovati da u Srbiji neko ko ima mnogo više moći, upravo nije i priželjkivao takav ishod, kako bi se veštački pozicionirao u političkom centru“, kazao je Komšić u intervjuu za Preporod.info.
Komentarišući izbore u Mađarskoj, on je kazao da su stavovi premijera Viktora Orbana, o tome kako je „„problem integririsati dva miliona muslimana iz BiH u Evropsku uniju (EU)“, šovinistički i na granici fašizma i da zbog toga, kako je kazao, „nikoga normalnog u BiH ne može radovati dominacija takve politike u Mađarskoj“.

Prema njegovim rečima, takva politika u Mađarskoj, „slaveći pobedu, prkosi i Briselu i najavljuje uspon nacionalizma“.

„Jasno je da takve politike, i u Mađarskoj i u Srbiji, imaju izraženu islamofobnu crtu, pa stoga i ne čude i vrlo tople čestitke koje su primili od nekih aktera u političkom životu BiH, koji svoju politiku i navodnu argumentaciju za takvu politiku zasnivaju upravo na toj priči. Svi znamo o kojim politikama je reč“, kazao je Komšić.

Prema njegovim rečima, bilo bi čudno da tako ne bude, jer već odavno postoji ideološka srodnost tih politika, i to, kako je ocenio, ne samo na nivou uverenja, već i praktičnom nivou.

„Primera radi, jasno je da je Mađarska politika uticala na onemogućavanje sankcija (srpskom članu Predsedništva BiH) Miloradu Dodiku od Evropske unije, za što deo odgovornosti, budimo iskreni, snose i pojedini zvaničnici EU. Po tome pitanju, ispada da EU nije pratila američku, nego rusku politiku“, naglasio je Komšić.

Sve to, kako je naglasio, ukazuje na još snažniji upliv ruskog uticaja i pokušaj potpune paralize institucija države Bosne i Hercegovine.

„Moramo se odupreti tome kako znamo i umemo. Mi već duže vreme vodimo tu bitku, dok pojedinci iz Evropske unije šuruju sa malignim ruskim uticajem“, kazao je Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari