Ambasador Francuske u UN Žan-Mark de la Sablijer izjavio je u noći između ponedeljka i utorka u Njujorku da najnoviji nacrt rezolucije UN o Kosovu predstavlja konačni pokušaj da se postigne saglasnost svih članica Saveta bezbednosti o tome.
– Želimo da sve članice Saveta bezbednosti budu saglasne – rekao je francuski ambasador novinarima posle zatvorenih konsultacija o rezoluciji o Kosovu.

Ambasador Francuske u UN Žan-Mark de la Sablijer izjavio je u noći između ponedeljka i utorka u Njujorku da najnoviji nacrt rezolucije UN o Kosovu predstavlja konačni pokušaj da se postigne saglasnost svih članica Saveta bezbednosti o tome.
– Želimo da sve članice Saveta bezbednosti budu saglasne – rekao je francuski ambasador novinarima posle zatvorenih konsultacija o rezoluciji o Kosovu.
Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin ponovio je, međutim, da Rusija i dalje ne podržava taj predlog rezolucije i založio se za nove pregovore, s novim posrednikom.

Ambasador Srbije poziva SB UN na strpljenje

Moskva – Ambasador Srbije u Rusiji Stanimir Vukićević rekao je juče da bi Savet bezbednosti UN trebalo da pokaže strpljenje u nalaženju prihvatljivog rešenja za Kosovo. „Očekujemo da SB UN u traženju rešenja za status Kosova pokaže strpljenje, uzdržanost i istrajnost da se nađe pravedno rešenje, rekao je Vukićević na konferenciji za novinare u listu „Rosijska gazeta“. Ukoliko se stavi na glasanje rezolucija koja nema podršku svih članica, to bi značilo da postoji interes nekih zemalja da se problem reši van SB UN, upozorio je Vukićević. On je dodao da ukoliko bude predložena neusaglašena rezolucija „postavlja se pitanje jednostrane nezavisnosti Kosova i otvaranja Pandorine kutije“. Srbija je spremna da rešava problem Kosova kroz dijalog i kompromis i veoma se protivi svakom rešenju koje bi se kosilo s međunarodnim pravom, koje bi bilo jednostrano i nametnuto, rekao je Vukićević, naglašavajući da takvo rešenje neće doprinositi miru i stabilnosti u regionu. Na pitanje šta će se dogoditi ako Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost odgovorio je da „Srbija sigurno ne bi priznala nezavisnost Kosova “ i da bi taj korak bio „inicijalna kapisla za širu nestabilnost u regionu“. „Od svih, to je najgore rešenje“, rekao je on.

– I dalje ne podržavamo rezoluciju – rekao je Čurkin posle konsultacija Saveta bezbednosti UN u Njujorku o novom predlogu teksta i ukazao da status Kosova treba da bude utvrđen kroz „nepristrasne pregovore, s nepristrasnim posrednikom“.
– Posledice rezolucije, kad bi bilo moguće da bude usvojena u Savetu bezbednosti – a šanse za to su nula – bile bi da posle 120 dana idemo okolo i govorimo – mi zaista ne znamo šta smo radili pre četiri meseca – rekao je Čurkin.
On je dodao da je „gotovo ceo tekst“ novog predloga rezolucije protkan konceptom nezavisnosti Kosova.
De la Sablijer je istakao da je glavni element novog nacrta rezolucije otvaranje pregovora koji bi trajali 120 dana i najavio da će Savet bezbednosti učiniti sve što može kako bi se postigao sporazum Beograda i Prištine.
– Ako bude sporazuma (Beograda i Prištine) biće druge rezolucije, a ako ga ne bude, Savet bezbednosti će razmotriti situaciju – dodao je francuski ambasador.
Čurkin je, međutim, izjavio da razmatranje nije dovoljno i da će Savet bezbednosti morati da donese odluku na kraju svakog perioda pregovora. Ruski ambasador je takođe rekao i da je ohrabren sastankom pošto su ambasadori u Savetu bezbednosti priznali da bi formulacije mogle da budu poboljšane i dodao da će članice Saveta bezbednosti nastaviti konsultacije.
De la Sablijer je takođe rekao da je na sastanku ponovljeno da se tekst može poboljšati, ali i ukazao da nema izmena glavnih elemenata u predloženoj rezoluciji, navodeći da ona ne predviđa, kao prethodni predlog, automatsku nezavisnost Kosova. Zalažući se za ostanak na snazi Rezolucije 1244 Čurkin je ponovio da status Kosova treba da bude utvrđen kroz pregovore koji ne treba da budu oročeni. „Što duže, to bolje“, izjavio je Čurkin i upozorio na opasnosti po Balkan ako se stvari ostave dvosmislenim.
Ambasador Kine u UN Vang Guangđa izjavio je da bi bilo najbolje da se Beograd i Priština dogovore o statusu Kosova.
– Ukoliko nema dogovora između dve strane Savetu bezbednosti UN će biti teško da nešto nametne – rekao je Vang novinarima posle sastanka i dodao da je svima potrebno više vremena.
Kina ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN. Ambasador Južne Afrike u UN Dumisani Kumalo izjavio je da Savet bezbednosti u paragrafu 2 nacrta rezolucije „praktično prenosi svoju odgovornost na Kontakt grupu i Evropsku uniju u rešavanju kosovskog pitanja“.
U Savetu bezbednosti UN u Njujorku prethodne noći su održane zatvorene konsultacije o najnovijem predlogu rezolucije o Kosovu koji su SAD i članice EU predstavile u petak. Najnovijim predlogom rezolucije predviđeno je još 120 dana pregovora Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova, ali je, ako ti pregovori propadnu, izostavljeno automatsko sprovođenje plana Martija Ahtisarija koji vodi ka nezavisnosti Kosova. U predlogu rezolucije SAD i EU navodi se da Savet bezbednosti UN pozdravlja spremnost strana da tokom 120 dana po usvajanju te rezolucije utvrde da li mogu da dođu do zajedničkog stava i potvrđuje se spremnost da razmotri dalje situaciju u svetlu tih pregovora.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je uoči konsultacija Saveta bezbednosti izrazio veliku zabrinutost zbog izostanka napretka u rešavanju kosovskog problema i pozvao zainteresovane strane da se uzdrže od unilateralnih poteza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari