"Hvala im na tom pozivu da budem ubijen": Konakovićev poziv u Njujork i Potočare, Vučić shvatio kao poziv „na svoje ubistvo“ 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija uspela da se suprotstavi pritiscima i da je napravila gotovo nemoguć rezultat u Ujedinjenim nacijama. On je u emisiji „Ćirilica“ na televiziji Hepi rekao da plan Rezolucije o Srebrenici nikada nije bio da žrtve dobiju pijetet, jer su ga imale od početka, već moralna i politička odgovornost za čitav srpski narod.

Vučić je ocenio da su „dobili rezoluiciju kakvu su hteli, ali da kipte od besa i da žele da odnose u regionu naprave što je moguće gorim“.

„Nema tu pobednika. Pobednici moramo da budemo i jedni i drugi zajedno“, rekao je Vučić i naglasio da moramo da radimo na tome da gradimo bratstvo sa Bošnjacima.

„Toliko su nervozni zbog rezultata, neočekivanog, da je Konaković sebi dozvolio da danas de facto pozove na moje ubistvo“, rekao je Vučić u emisiji Ćirilica na Hepiju.

Na pitanje kako komentariše to što Konaković traži reviziju presude i ratnu odštetu od Srbije, Vučić je rekao da im smeta što je Srbija glavni junak i što je uspela da se suprotstavi pritiscima i napravi ne samo respektabilan rezultat, već u takvim uslovima i okolnostima gotovo nemogući rezultat.

„Što se tiče ovoga što je Konaković govorio, ja bih to podelio na tri dela. Prvi je taj u kojem ste mogli da vidite da je za sve kriv Vučić, što je OK“, rekao je Vučić i dodao da je druga stvar, a što je promaklo medijima, da je Konaković de fakto pozvao na njegovo ubistvo.

„On je rekao – Vučić može ogrnut ili neogrnut tom zastavom, OK, smeta i zastava Srbije, a nama njihove zastave ne smetaju – da dođe u Srebrenicu 11. jula ili u Ujedinjene nacije. Ja sam u Srebrenici bio već jednom 11. jula. Pognuo sam glavu pred spomenikom, ali nisam pognuo glavu pred kamenicama, flašama, nogama, pesnicama i svim ostalim čime su pokušali da me likvidiraju“, rekao je Vučić, prenosi N1.

Ističe da su bedni pokušaji kada kažu kako je to neko odavde organizovao.

„Hvala im na tom pozivu da budem ubijen i budem li se odazvao, samo svi da znate da je odgovoran za to ubistvo Elmerin Konaković“, naveo je Vučić.

A šta je zapravo Konaković rekao gostujući u Danu uživo.


Ministar spoljnih poslova BiH pozvao je Vučića u Njujork, na Generalnu skupštinu UN 11. jula ove godine na prvo obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na genocid u Srebrenici. Naveo je da ga „naravno poziva i u Potočare“, i da mu garantuje bezbednost.

„Da tamo odemo da se poklonimo žrtvama ovog stradanja. Da odemo zajedno, ako hoće, ovde u Sarajevu na Kazane gore, gde su civilne srpske žrtve. Da odemo zajedno u Jasenovac. Sve ono za šta treba hrabrost, ja imam i hoću. I ako se tako budemo ponašali na tom polju, stvaramo pretpostavke da se fokusiramo na ono što nam je veoma važno. Mi smo jedni drugima veoma važan spoljno-trgovinski partner. Imamo velike i obimne razmene, imamo ambicije da budemo deo Evropske unije. Moramo sarađivati, dakle, i to je ona strana kojom bi bio srećan. Ali moraju se ispuniti ovi ljudski preduslovi da jedne druge poštujemo, da žrtve stradanja poštujemo, da ne provociramo i ne izazivamo“, poručio je Konaković za N1.

Što se tiče trećeg, mnogo važnijeg dela, šta je njihov plan, Vučić kaže da smo mi od početka razumeli šta je njihov plan.

„Nikada njihov plan nije bio poštovanje žrtava da dobiju pijetet ili saučešće ili bilo šta. To su imali od početka. Oni čak i kad odu na srpska stratišta, na Kazane, kako se zove jedno važno srpsko stratište u Sarajevu, ne izgovaraju ime Srbi, kao što ne vole da izgovaraju Republika Srpska, već izgovaraju RS“, rekao je Vučić.

„Sutra ću imati sastanke sa muftijom Islamske zajednice Srbije, a posle ću imati sastanak i sa drugom islamskom zajednicom“, najavio je Vučić.

On je istakao da „u Sarajevu vlada nervoza, jer ne poznaju odnose koji vladaju u svetu“.

Rekao je da se namerno ogrnuo zastavom Srbije u Ujedinjenim nacijama i naglasio da niko nije mogao da ga spreči da to uradi.

Vučić je rekao da se nadao „iznenađenju iz Bugarske“ i da se do pet minuta pred glasanje nadao da će Bugarska ostati neutralna.

On je istakao da ništa dobro ne misli o radu nemačke ministarske spoljnih poslova Analene Berbok, jer ona nije zadovojlna Srbijom kakva jeste, već Srbijom koja bi aplaudirala rezoluciji o Srebrenici.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari