"Konfuzne poruke ne treba slati biračima": Sagovornici Danasa o Đilasovom i Ponoševom pozivu opoziciji da odustane od lokalnih izbora 1Foto FoNet: Milica Vučković - Milos Tesic/ATAImages

„U politici konfuzne poruke ne treba slati biračima, a Dragan Đilas i Zdravko Ponoš morali bi napisati desetotomni komplet da bi pojasnili biračima zašto njihove stranke izlaze na mnoge lokalne izbore, a na beogradske – ne. Kada su izborni uslovi svuda isti – odnosno užasni. Šta je to što Beograd čini tako drugačijim. Postoji život i izvan Beograda“.

Ovako za Danas Nedim Sejdinović, novinar i književnik komentariše poziv Dragana Đilasa, lidera SSP i Zdravka Ponoša, predsednika stranke Srbija centar, opozicionim strankama „da se povuku iz lokalnih izbora, jer ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnog izbornog procesa“.

„Ostavimo usamljene Vučićevu i Nestorovićevu listu – takve izbore niko ne može priznati. Izborimo se za Beograd i ostale gradove u Srbiji, boreći se za izborne uslove za sve buduće izbore i zbog svih budućih generacija“, naveo je Đilas i pozvao na uklanjanje međusobnih barijera i sujeta radi ostvarivanja istorijske pobede koja će značiti kraj Vučićeve vlasti.

Sejdinović ocenjuje da je opozicija imala dva loša puta, da izađe na izbore, ili da ih bojkotuje. Izabrala je najgori, da se međusobno posvađa i unese razdor u antivučićevsko biračko telo, koje je u neprestanom porastu, prvenstveno zahvaljujući sve većoj, očito beskrajnoj naprednjačkoj bahatosti i svemirskom nivou kriminala i korupcije u društvu, od vrha do dna. Smatra da ovkavi potezi ne doprinose pomirenju, već samo razdor produbljuju.

„Mislim da je iluzija verovati da će se EU i SAD jako uzbuditi ako opozicija bojkotuje lokalne izbore, pogotovo sada kada su u oba ova politička „entiteta“ aktuelni izbori, i kada svet oko nas „gori“. Bojkot bi jedino imao smisla ukoliko bi bio potpun, a to bi značilo i izlazak poslanika i odbornika iz parlamenata koji su formirani nakon decembarskih izbora. No, i to bi bio riskantan potez“, ističe sagovornik Danasa.

To bi, kako kaže Sejdinović, možda motivisalo građane da izađu na ulicu, a i međunarodnu zajednicu da obrati pažnju da se ovde nešto dešava.

„Na kraju, Vučić će pristati na sve što njemu i njegovoj kriminalnoj organizaciji ne onemogućava potpunu i apsolutnu vladavinu. Nikada sa njim neće biti slobodnih i fer izbora. Ali to najmanje znači da treba sedeti kod kuće i piti kafu bojkota“, ističe Sejdinović.

Dušan Milenković, politički konsultant, u razgovoru za Danas ocenjuje da pozicija stranaka SSP i SRCE za beogradske izbore je jasna, tako da je njihov poziv logična posledica.

„Međutim, to svakako jeste logički problem u odnosu na činjenicu da te stranke izlaze na ostale lokalne izbore širom Srbije, pa javni poziv sopstvenim strankama da se povuku sa izbora deluje neprirodno“, navodi Milenković, dok Slobodan Prvanović, naučni savetnik, podržava Đilasov i Ponošev poziv ostatku opozicje.

Prvanović smatra da lakrdija od izbora svakoga dana poprima sve veće razmere i to sada više liči na pijacu, nego na praznik demokratije.

„Nažalost, tome su doprineli i neki protivnici režima. Njih ja više ne doživljavam kao opoziciju režimu, već samo kao puku konkurenciju“, ističe Prvanović , koji je i bio član Nadzornog odbora parlamenta za prošlu izbornu kampanju.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke, smatra da je poziv za odustajanje od lokalnih izbora u suštini opravdan.

„Ali, nažalost, bojim se da od njega verovatno neće biti ništa, baš kao ni od ranijih sličnih i razumnih apela sa raznih strana. Čini se da je odluka o izlasku na ove izbore doneta mnogo ranije, a možda i na nekom drugom mestu. (Govorim o beogradskim izborima.) U svakom slučaju, mislim da je ta odluka dubinski pogrešna, i da je, ako ni zbog čega drugog, ovo mešetarenje sa potpisima i fantomskim izbornim listama moralo biti povod za odlučno napuštanje ove izborne farse“, zaključuje Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari