Konjufca: Banjska okončala dijalog Kosova i Srbije, međunarodna zajednica da kaže šta želi 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izjavio je da je dijalog Kosova i Srbije zapao u ćorsokak i da je ovaj proces, u formatu koji je započet 2011. godine, okončan nakon terorističkog napada koji se dogodio 24. septembra prošle godine u Banjskoj, prenosi portal na albanskom Dukađini.

Prema njegovim rečima, Srbija je svojim neodgovornim i opasnim postupcima bila glavni faktor koji je doprineo ovakvom stanju.

„Smatram da je, što se tiče perspektive dijaloga, dijalog u ćorsokaku, iz kojeg ne vidim mnogo izlaza. Srbija je doprinela ovom ćorsokaku, pre svega, svojim delovanjem. Mislim da je dijalog u formatu u kojem se vodi od 2011. godine doživeo svoj kovčeg 24. septembra prošle godine, sa terorističkim napadom u Banjskoj. Jer informacije koje poseduju i međunarodna zajednica i naše bezbednosne institucije jasno pokazuju da je ova zločinačka grupa od više stotina ljudi imala direktnu podršku srpske države. Ponuđena im je logistika i svi vojni poligoni, uključujući, da ih obuče, da dobiju svoje oružje. Imamo čak i dokaze da je došlo do razmene oružja između vojske i ove terorističke grupe…”, rekao je Konjufca.

Konjufca je naveo da je napad u Banjskoj bio događaj koji je okončao briselski dijalog i istakao da je sada na međunarodnoj zajednici da jasno odluči šta namerava od ovog procesa.

On je napomenuo i da su činjenice istrage u vezi sa napadom poznate međunarodnim faktorima, uključujući i NATO, i da je podrška Srbije grupi koja je izvršila napad nesumnjiva.

„Ono što se desilo u Banjskoj bio je poslednji ekser u briselskom dijalogu… Na međunarodnoj zajednici je da bude konkretnija u tome šta želi. Ako hoćete ravnopravne strane u dijalogu kao dve države, ako hoćete i mislite da princip Ohridskog sporazuma funkcioniše kao suverene države, kako piše u sporazumu. Ako međunarodna zajednica pristane da ide ovim putem, Kosovo je spremno. Ako hoćete da zatvorite oči, nemojte ni reagovati kada Srbija zatvori granice sa Kosovom, poslednja blokada desila se od strane srpske države. Nisam video nikakvu reakciju Brisela, a ni međunarodne zajednice. Dakle, svesni smo i jasno je da je međunarodna zajednica jednostrana u odnosima Kosova i Srbije.

Međunarodni faktori dele i saopštavaju rezultate istrage povodom napada. To ne znači da istrage i prijave ne postoje. Rezultati se sprovode. I nacionalne države su sprovele istrage, uključujući NATO. Ovo je osetljiva informacija koja se deli sa javnošću. U opštem smislu ove informacije, međunarodni faktori znaju da podrška srpske države stoji iza grupe bez ikakve dileme“, dodao je Konjufca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari