Konjufca: Borelj bi trebalo da napiše izveštaj da su srpske banke na Kosovu protivzakonite 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca poručio je šefu spoljne politike EU Đuzepu Borelju da bi bilo dobro da napiše izveštaj o akciji Kosovske policije na severu, u kome se, kako navodi, kaže da su „ekspoziture Banke Poštanske štedionice bile protivzakonite“.

Konjufca je poručio Borelju da bi trebalo da navede u izveštaju te „banke nisu dozvoljene i da ih treba tretirati kako zakon kaže“, prenosi portal Kosovo Online.

„A, zakon kaže da ih treba zatvoriti“, rekao je Konjufca.

Kada je u pitanju Savet Evrope, Konjufca kaže da je nedostatak koordinacije između Vlade i predsednice Vjose Osmani po pitanju članstva Kosova u Savetu Evrope, nesporazum.

Posle pisma koje je ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala poslala Savetu Evrope, da će krajem maja poslati nacrt statuta ZSO, predsednica Osmani je rekla da nije konsultovana.

Ali, prema rečima Konjufce, do sukoba je došlo jer je Osmani bila u inostranstvu, a vlada, odnosno Ministarstvo, nije je na vreme obavestil.

„Bilo je nemoguće da predsednica bude obaveštena o svakom detalju Ministarstva spoljnih poslova, zbog posete koju je imala u SAD. Ne može se svaki detalj, koji se menjao svakog minuta, na dan glasanja Saveta ministara za Savet Evrope, deliti i usaglašavati, tako da ne vidim nesporazum između Vlade i Ministarstva spoljnih poslova. To je jednostavno bilo zbog velike distance i udaljenbosti“, naglasio je Konjufca.

Govoreći o kritikama koje je šef Euleksa uputio Skupštini da nije usvojila godišnji izveštaj za 2022. godinu institucije Ombudsmana, Konjufca kaže da se to desilo jer je većina utvrdila da je izveštaj nepotpun, poslanici su imali svoje primedbe. ombudsmana.

“Želim da se uzdržim od toga, od svojih razmišljanja o Ombudsmanu jer ovu izjavu dajem u svojstvu predsednika parlamenta. Pravobranilaštvo je odvojeno od drugih institucija, to je samostalna kancelarija koja treba da obavlja svoj posao, ali s druge strane, sve što imamo, mislim da treba bolje da čuje Ombudsman, čak i kada dajemo kritike“, rekao je Konjufca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari