Konjufca: Vučić čuva one koje više nema 1foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca rekao je da bi sever Kosova, da na vlasti nije bilo Samoopredeljenje, posebno nakon izlaska Srba iz kosovskih institucija, završio u pregovorima, prenosi Kljan Kosova.

Konjufca, komentarišući mere Srbije koje je saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kaže da Kosovo ima dve opcije, produženje suvereniteta i integriteta na severu i predaju. Prema njegovim rečima, ovo drugo Vlada Kosova nije uzimala u obzir.

„Sećate se, to je bio orkestrirani bojkot policije, gradonačelnika i Kosovo je bilo suočeno sa dve opcije. Siguran sam da bi na Kosovu bila stara politička opcija, završili bismo u pregovorima, ali to nije bila naša opcija, naša opcija je ustavnost po svaku cenu, pa i kroz korišćenje organa vladavine prava za uspostavljene reda i zakona. Na Kosovu bi se završilo veoma loše ako bi posle nasilja, posle uslovljavanja i nametanja, sever Kosova završio u pregovorima. To nije bila opcija za Pokret Samoopredeljenje i za upravljanje Kosovom“, rekao je Konjufca.

Konjufca: Vučić čuva one koje više nema 2
Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Navodi i da ga konferencije poput one koju je održao predsednik Srbije Vučić ne impresioniraju.

„Sada Vučić pokušava da ih sačuva, što više čuva one koje više nema, on zapravo preko svoje konferencije za štampu preti Republici Kosovo, ali ovo je pretnja koja nas, da budem iskren, ne impresionira mnogo. Ne plašimo se, nismo zabrinuti jer u tom delu zemlje postoje institucije Kosova, postoje bezbednosne institucije, postoje političke institucije, postoje opštine koje funkcionišu i to je izgubljena šansa za građane koji imaju i druga mišljenja da učestvuju u političkom procesu takođe voljni da budu saučesnici u političkom procesu. Nakon onoga što se dogodilo, zemlja je krenula u novom pravcu“, rekao je Konjufca.

Prema njegovim rečima, sve što je bilo protivno Ustavu na severu, više ne postoji.

„Paralelne strukture su sada postepeno uklonjene sa Kosova, uklanjaju se i dan-danas dok govorimo, ali ta suština je već uklonjena, ostalo je još nekoliko, ali ne moramo preterano da žurimo, to je za sreću sa ovim procesom i ovaj proces je bio neophodan za konsolidaciju ustavnosti i državnosti Kosova. To je naš pravac“, izjavio je Konjufca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari